Opladen

Europese Commissie wil universele oplader telefoons

29 januari 2020 13:38 Aangepast: 29 januari 2020 14:24
Beeld © ANP

De Europese Commissie wil fabrikanten van telefoons verplichten die in de EU te leveren met een universele oplader. Apple is als enige grote fabrikant fel tegenstander van dat plan.

In het woensdag gepresenteerde werkprogramma staat dat er in het derde kwartaal een wetsvoorstel komt. De maatregel moet de opstapeling tegengaan van snoeren en stekkers die in vrijwel alle huishoudens is te vinden.

De commissie had producenten jaren geleden gevraagd om vrijwillig tot één standaard voor opladers te komen, maar ondanks een reductie zijn er nog altijd meerdere soorten.

Afvalberg

Het Europees Parlement drong onlangs opnieuw aan op een universele oplader voor smartphones, tablets en andere gadgets. Donderdag wordt die oproep naar verwachting met een stemming bekrachtigd.

De Europese Commissie schatte eerder dat jaarlijks zo'n 300 miljoen euro wordt verspild door onbruikbare opladers. De afvalberg zou volgens ramingen elk jaar groeien met 51.000 ton.

Apple is tegen

Het belangrijkste techbedrijf met een stekker die alleen geschikt is om eigen producten op te laden is Apple. Het bedrijf stelt dat een verplichte universele oplader 'een rem op innovatie' is. De verplichting om een andere oplader mee te leveren met Apple-producten zou volgens de iPhone-maker juist zorgen voor veel meer elektronisch afval.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Apple kraakt EU-plan voor universele oplader af

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van