Rechtszaak

Kartbedrijf moet Nintendo 4 ton betalen om 'nep-Mario Kart'

29 januari 2020 12:49 Aangepast: 29 januari 2020 12:59

Het Japanse Mari Mobility moet Nintendo een bedrag van omgerekend 416.000 euro betalen, omdat het bedrijf mensen Mario Kart laat nadoen in Tokio.

Dat heeft de rechter bepaald. Het kartbedrijf zou Nintendo’s auteursrecht hebben geschonden door de kartraces in de stad aan te bieden.

Een andere rechter oordeelde eerder al dat Mari Mobility het auteursrecht schendt, waarbij een boete van 10 miljoen yen werd opgelegd. De kartaanbieder ging in beroep, waarbij hetzelfde werd geoordeeld en de boete is vervijfvoudigd. 

Mari Mobility verhuurde outfits van Mario-personages die tijdens het karten gebruikt konden worden. Die kostuums zijn recent omgeruild voor superhelden-outfits, vermoedelijk in reactie op de Nintendo-zaak.

'Niks met Nintendo te maken'

Op de kleine racewagens staat ook de tekst 'Niet gerelateerd aan Nintendo' afgedrukt. Daarnaast is de bedrijfsnaam recent gewijzigd om de verwarring met Nintendo teniet te doen: eerder heette Mari Mobility nog MariCar, wat klinkt als 'Mario Kart'.

In Tokio zijn meerdere bedrijfjes die kartwagens verhuren, zodat toeristen het populaire spel Mario Kart kunnen nadoen. Dat heeft in het verleden gezorgd voor veel ongelukken op straat. Nintendo zet zich actief in tegen zulke kartbedrijven, omdat ze hun gamereeks misbruiken en een slechte naam geven.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Mario Kart Tour veruit populairste mobiele game Nintendo'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore