Tech

iPhone-productie mogelijk in gevaar door coronavirus

28 januari 2020 13:10 Aangepast: 28 januari 2020 13:40
Apple-ceo Tim Cook bezoekt een Foxconn-fabriek in Zhengzhou. Beeld © ANP

De productie van de iPhones kan een flinke knauw krijgen door de uitbraak van het coronavirus en alle reisbeperkingen die de Chinese overheid heeft opgelegd om het virus te beteugelen. Bijna alle iPhones worden gemaakt in China. 

Apple wil meer iPhones laten maken door zijn leveranciers dan vorig jaar. De techreus vroeg zijn leveranciers om zo'n 80 miljoen iPhones te maken in het eerste half jaar, meldt de Japanse krant Nikkei Asian Review. Dat is 10 procent meer dan vorig jaar.

Problemen door virus

Maar de fabrieken waar de iPhones in elkaar gezet worden, kampen ook met de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. En dat zou de planning in de war kunnen schoppen, zegt een anonieme leidinggevende van een van de leveranciers van Apple tegen Nikkei. 

Dat kan bijvoorbeeld als er problemen zijn met het leveren van grondstoffen, het in elkaar zetten of het testen van de apparaten en het verschepen, zegt een analist tegen Bloomberg

Sterk afhankelijk van China

In China werken zo’n 10.000 mensen direct voor Apple. Veel Apple-werknemers waren thuis voor de viering van het Chinese nieuwjaar, maar het is onduidelijk of zij weer naar de fabriek kunnen vanwege de reisbeperkingen die de Chinese overheid oplegde.

Maar nog veel meer mensen werken voor fabrikanten die iPhones en Apple Watches in elkaar zetten. Meerdere leveranciers waarschuwen dat de productie in gevaar kan komen door de uitbraak van het coronavirus. 

Leveranciers voelen de gevolgen

Analist Dan Ives van Wedbush Securities Inc laat aan Bloomberg weten dat leveranciers te gevlogen ervan kunnen gaan voelen. "Als de uitbraak zich verspreid, kan dat een negatief effect hebben op de keten van leveranciers. Dat zou een zorgpunt zijn voor investeerders", zegt hij. 

Foxconn is een van de fabrikanten. Zij hebben grote fabrieken in Zhengzhou. Die miljoenenstad ligt op zo’n 500 kilometer afstand van de stad Wuhan, waar het coronavirus het eerste uitbrak. 

De fabrikant laat aan Bloomberg weten dat het de situatie nauwlettend in de gaten houdt en alle gezondheidsadviezen opvolgt. Het bedrijf heeft maatregelen getroffen waardoor het aan alle verplichtingen kan voldoen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Productie goedkope nieuwe iPhone start in februari'

Goedkoper model in het voorjaar 

Volgens de Nikkei Asian Review wil Apple in de eerste helft van dit jaar 65 miljoen nieuwe iPhones laten maken door de fabrikanten: het gros ervan betreft telefoons uit de huidige iPhone 11-serie. Van het nog niet aangekondigde goedkopere toestel zouden er zo’n 15 miljoen besteld zijn door Apple.

Apple vroeg eerder al aan leveranciers om de productie van onderdelen te verhogen, een daarvan is TSMC dat processoren levert. Dat bedrijf zou ook moeten profiteren van een opvolger van de iPhone SE: dat aanzienlijk goedkoper was dan de vlaggenschip-smartphones van Apple. 

De verwachting is dat Apple dit voorjaar een nieuw goedkoper model onthult. De productie ervan zou al in februari beginnen. Na de zomer laat het traditiegetrouw zijn nieuwe duurdere smartphones zien. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'iPhone 12 is langer en dunner dan iPhone 11'

Kwartaalcijfers: omzetstijging verwacht

Apple komt vandaag nabeurs met kwartaalcijfers. Analisten rekenen op een omzet van 88,5 miljard dollar. Dat zou een stijging van 1,2 miljard dollar zijn ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

Zij zullen met name kijken naar de vraag naar Apple-producten in China: blijft die vraag toenemen of geven Chinezen toch de voorkeur aan merken van hun thuismarkt, zoals Huawei, Xiaomi en Oppo. 

Daarnaast wordt goed gekeken naar hoe de streamingdienst Apple TV+ het doet in de streamingdienst-oorlog waarin het bedrijf samen met Netflix en Disney is beland. 

In het afgelopen kwartaal steeg het aandeel Apple met een kwart. Op jaarbasis is dat zelfs een stijging van bijna 100 procent. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Uitgever James Bond-films wil overname door Apple of Netflix'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore