Privacy

'Slimme deurbel Ring stuurt stiekem data naar adverteerders'

28 januari 2020 09:19 Aangepast: 28 januari 2020 22:32

De app van de slimme deurbel Ring zit vol met trackers die persoonsgegevens versturen naar adverteerders.

Dat blijkt uit onderzoek van de Electronic Frontier Foundation (EFF), een belangenorganisatie die pleit voor online privacy en vrijheid.

Vier verschillende marketing- en analysebedrijven zouden gegevens verzameld door de app ontvangen. Het gaat daarbij om onder andere de namen, ip-adressen, de gebruikte provider en sensorgegevens van een smartphone. Ook de unieke identiteitscode van een toestel wordt doorgestuurd.

Geen toestemming vooraf

De gegevens kunnen worden gebruikt om profielen van gebruikers te schetsen. Een marketingbureau weet hierdoor of je een Ring-deurbel hebt en hoe vaak je de app opent nadat iemand aanbelt. Deze informatie kan onder andere worden ingezet om gerichte advertenties te laten zien.

Apps verzamelen vaker gegevens voor advertenties, maar de Ring-app vraagt vooraf niet om toestemming. Daarnaast zijn de slachtoffers betalende gebruikers: de app werkt alleen samen met de deurbel, die voor 100 euro wordt verkocht. De Ring-deurbellen zijn ook in Nederland te koop via tientallen webwinkels.

Meer privacyrellen rond Ring

Ring lag al eerder onder vuur om gebrekkige privacy. Zo bleek vorig jaar dat 400 Amerikaanse politiekorpsen mee kunnen kijken met camerabeelden van het bedrijf.

Daarnaast werden eerder deze maand meerdere medewerkers door het bedrijf ontslagen, omdat ze stiekem met klanten meegluurden.

Opgekocht door Amazon

Ring werd in 2018 overgenomen door webwinkelgigant Amazon. Sindsdien is de fabrikant het Amazon-merk voor meerdere smarthome-apparaten. Behalve videodeurbellen maakt Ring ook beveiligingscamera's. Onlangs onthulde het bedrijf ook buitenlampen met zonneladers.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Review Arlo Audio: slimme deurbel zonder camera

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van