Huawei

'Huawei krijgt een rol in Britse 5G-netwerken'

27 januari 2020 19:04 Aangepast: 27 januari 2020 19:44
Huawei op een beurs in Shanghai. Beeld © Getty Images

De Chinese techgigant Huawei lijkt een rol te krijgen bij de ontwikkeling van de Britse 5G-netwerken.

Consumenten de voordelen bieden, zonder dat daarbij de veiligheid in gedrang komt, dat is volgens premier Boris Johnson de manier om vooruitgang te boeken. De oplossing die hij voor ogen heeft voldoet volgens hem aan die eisen.

Met die opmerking lijkt de deur voor Huawei, om bepaalde "niet-kernonderdelen" voor het Britse netwerk te leveren, verder geopend. Johnson riep critici van Huawei eerder al op om met alternatieven te komen voor de technologie, van de Chinezen. De uiteindelijke beslissing over de aanleg van 5G volgt dinsdag.

Lastige kwestie

Huawei wordt door de Verenigde Staten onder meer beschuldigd van spionagepraktijken. Dat land vindt het "waanzin" als de Britten het gebruik van de technologie van Huawei mogelijk maken.

De kwestie-Huawei is een lastige voor Johnson. Als hij de kant kiest van de VS en Huawei verbiedt, dan zou dat de technologische vooruitgang van het Verenigd Koninkrijk kunnen remmen. Hij beloofde zijn kiezers eerder een snelle uitrol van 5G.

Mogelijk slechtere banden met VS

Een keuze voor Huawei zorgt er mogelijk voor dat de banden met de VS vertroebelen. Dan gaat het onder meer om de samenwerking op het gebied van inlichtingendiensten. Verder zal het de handelsgesprekken met de trouwe bondgenoot geen goed doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Duitse minister Seehofer: snel 5G aanleggen kan niet zonder Huawei

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Straling door 5G onder limiet, maar meer onderzoek nodig

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore