Jubileum

De iPad is vandaag 10 jaar oud

27 januari 2020 18:34 Aangepast: 27 januari 2020 19:55

Vandaag is het tien jaar geleden dat Steve Jobs de eerste iPad onthulde. Het was één van de laatste grote producten die hij nog voor zijn overlijden presenteerde.

Tijdens de introductie van de eerste iPad zei Jobs dat er ruimte was voor een nieuwe categorie gadgets die een plek moesten vinden tussen de laptop en de smartphone. Ze hadden alleen bestaansrecht als ze in bepaalde taken beduidend beter dan hun alternatieven. 

De concurrentie maakte destijds al jaren netbooks: kleine, goedkope laptops, die inmiddels van het toneel zijn verdwenen. Volgens Jobs lazen analisten Apple al jaren de les dat het bedrijf eigen netbooks moest gaan maken. De MacBook Air, die twee jaar eerder werd geïntroduceerd, telde volgens de analisten niet mee. Jobs zei tijdens de presentatie van de iPad dat netbooks simpelweg goedkope laptops waren met langzame processoren, slechte beeldschermen en verouderde pc-software.

Vervolgens introduceerde Jobs de iPad, die volgens hem 'magisch en revolutionair' was. De iPad moest gebruikers in een 'veel intiemere, intuïtiever en leukere manier dan ooit tevoren verbinden met hun apps en content'.

De specs van toen

De eerste iPad had 9,7 inch scherm, met een hele brede rand rondom het scherm, maximaal 64GB aan opslag, 256MB RAM, een Apple A4 chip, 10 uur accuduur, een koptelefoon-aansluiting, Bluetooth 2.1 en een 30 pins connector aansluiting. Een camera ontbrak in de eerste versie. De 9,7 inch was alleen verkrijgbaar in zwart. Je kon kiezen uit een versie met alleen wifi of een duurder model met wifi en 3G.

De interface van de iPad was overigens niet slechts een opgeblazen versie van iOS. De iPad-interface kon twee kolommen tegelijkertijd tonen, een hoofdkolom met details en zijkolom voor bijvoorbeeld lijstjes. Dat maakte een nieuwe klasse apps mogelijk specifiek voor de iPad.

De iPad werd overigens geleverd met voor de iPad aangepaste apps, die ook op de iPhone te vinden waren, zoals weer, aandelen, rekenmachine en kompas. De iPad kreeg ook als eerste de nieuwe Apple-app iBooks en een bijbehorende iBookstore. Bestaande iPhone-apps draaiden ook op het oorspronkelijke formaat maar voor betere leesbaarheid kon je die tot twee keer vergroten.

De iPad woog 700 gram en was zo'n 13mm dik, waarmee de iPad lichter was dan andere laptops en netbooks destijds. 

Verkoop

De eerste iPads werden in april 2010 aan klanten geleverd. Een dag later maakte het bedrijf bekend dat het al meer dan 300.000 iPads verkocht had. In de eerste negen maanden na de introductie was dat aantal al opgelopen tot 15 miljoen. 

Ondertussen zijn we bij beland de zevende generatie iPad en de derde generatie iPad Pro. De verkoop van iPads zou inmiddels volgens Apple weer groeien. Hoeveel iPads er precies verkocht zijn, publiceert Apple niet langer.

In maart komt Apple naar verwachting weer met nieuwe iPads.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore