Veiligheid

Tinder komt met paniekknop en fotocontrole

24 januari 2020 14:46 Aangepast: 24 januari 2020 19:57
Beeld © Tinder

Datingapp Tinder komt met nieuwe veiligheidsopties waarbij gebruikers zich tijdens een date kunnen laten volgen, een paniekknop om de politie in te schakelen en controle op de echtheid van profielfoto's.

De nieuwe functies komen voort uit een investering door Tinder-moederbedrijf Match in het bedrijf Noonlight, meldt The Wall Street Journal. Dat bedrijf kan gebruikers in de gaten houden tijdens een date, en de autoriteiten inschakelen als er iets fout gaat.

Gebruikers geven Noonlight informatie over zichzelf en degene waarmee ze voor het eerst afspreken via Tinder. Als de date een onaangename wending neemt, kunnen gebruikers via de Tinder-app alarm slaan. Ze moeten dan een code invoeren; lukt dat niet zal personeel van Noonlight contact opnemen.

Bij geen gehoor zal de politie naar de locatie van de gebruiker worden gestuurd, met informatie over de persoon met wie was afgesproken.

Afschrikmiddel

De functie wordt vanaf eind januari in de VS in Tinder getest. Het is nog niet bekend wanneer de functie in andere landen beschikbaar komt. Wie de functies straks gebruikt, krijgt het Noonlight-logo op zijn profiel.

"Zie het als het bordje van een beveiligingsbedrijf", zegt Tinder-ceo Elie Seidman. "Het zegt mensen dat ik beschermd ben, dat is een afschrikmiddel."

Controle profielfoto's

Tinder gaat daarnaast een mix van kunstmatige intelligentie en menselijke controle gebruiken om profielfoto's te analyseren. Gebruikers moeten hun identiteit dan bewijzen door meerdere selfies uit verschillende hoeken te maken, die worden vergeleken met hun profielfoto. Zo moeten nepprofielen en zogenoemde catfishing worden voorkomen, waarbij mensen nietsvermoedend door heel iemand anders aan het lijntje worden gehouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Tinder en Grindr overtreden wet: verhandelen stiekem je data'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Datingdienst Facebook gelanceerd in 20 landen

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore