AVG

'Nederland heeft meeste meldingen datalekken van Europa'

22 januari 2020 17:37 Aangepast: 22 januari 2020 18:42
Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

Nergens in Europa worden zoveel datalekken gemeld als in Nederland. Tussen mei 2018 en januari 2020 werden hier meer dan 40.000 lekken gemeld.

Duitsland is tweede met ruim 37.000 meldingen, gevolgd door Groot-Brittannië meer dan 22.000. België is vijftiende met 1332 meldingen. Advocatenkantoor DLA Piper heeft een overzicht gemaakt van de meldingen sinds het ingaan van de nieuwe Europese privacyregels, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Bedrijven, overheden, ziekenhuizen, onderwijsinstellingen en andere organisaties zijn verplicht om ernstige datalekken te melden.

114 miljoen euro boetes

Volgens DLA Piper hebben de Europese toezichthouders 114 miljoen euro aan AVG-boetes opgelegd. Frankrijk voert die lijst aan met een totaalbedrag van 51 miljoen euro, maar dat komt door een boete van 50 miljoen euro voor Google. Daar was geen datalek, maar Frankrijk vond dat Google niet open genoeg was over de gegevens die van gebruikers worden bijgehouden. Duitsland (24,5 miljoen euro) en Oostenrijk (18 miljoen) hebben ook veel boetes opgelegd.

British Airways en Marriott

Groot-Brittannië wil twee hoge privacyboetes opleggen, van in totaal 329 miljoen euro, aan vliegmaatschappij British Airways en hotelketen Marriott. Die procedures lopen nog en daarom zijn de bedragen niet meegenomen in het verslag van DLA Piper.

In totaal kwamen 160.000 meldingen binnen in de landen waar de AVG geldt. Dit zijn niet alleen de 28 lidstaten van de Europese Unie, maar ook Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Privégegevens duizenden camgirls op straat na datalek

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Weer datalek Facebook: gegevens 267 miljoen gebruikers gelekt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van