Ga naar de inhoud
WhatsApp-hack

VN wil onderzoek naar hack telefoon Amazon-ceo Bezos

Beeld © ANP

Experts van de Verenigde Naties willen een onderzoek van de Verenigde Staten naar de vermeende hack van de telefoon van Amazon-ceo Jeff Bezos.

Bezos zou zijn gehackt nadat hij via WhatsApp een videobericht had ontvangen van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Dat meldde Britse krant The Guardian dinsdag.

De VN-experts hebben een digitale forensische analyse van de telefoon van Bezos uit 2019 bekeken, meldt de Associated Press. Uren nadat Bezos de video van de Saoedische kroonprins ontving, begon er een "abnormale en extreme verandering in telefoongedrag". Daarbij werden enorme hoeveelheden data verstuurd. Dat zou maanden hebben aangehouden, stellen de onderzoekers.

Vriendschap

De Amazon-baas en de kroonprins hadden kennelijk al enige tijd een vriendschappelijke app-uitwisseling. Begin mei 2018 kreeg Bezos het malafide bestand toegestuurd.

Experts begonnen vorig jaar januari een onderzoek van de telefoon van Bezos nadat intieme details over zijn privéleven in het Amerikaanse roddelblad National Enquirer verschenen.

Ontkenning

Saudi-Arabië ontkent dat de telefoon van Bezos doelwit van een actie was geweest. De Saudische minister van Buitenlandse Zaken prins Faisal bin Farhan al-Saud noemt de aantijging 'absurd'. "Absurd is het juiste woord", aldus Faisal. "Het idee dat de kroonprins de telefoon van Bezos zou hacken is onnozel." 

Khashoggi

Kroonprins Bin Salman wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de moord op journalist Jamal Khashoggi. Onder andere de CIA en een rapporteur van de Verenigde Naties stellen dat Bin Salman 'het brein' achter de moord is.

Khashoggi werd ruim een jaar geleden vermoord en in stukken gezaagd in het Saoedische consulaat van Istanbul. Zijn lichaam, dat in stukken zou zijn gesneden, is nog altijd niet gevonden. Khashoggi was columnist voor The Washington Post, de krant waar Bezos eigenaar van is.

Bezos-affaire
Lees ook
Bezos-affaire laat zien: ceo's moeten rekening houden met spionage

WhatsApp-hack

De hack via het WhatsApp-videobestand is vermoedelijk het werk van het Israëlische bedrijf NSO Group. Dit bedrijf bouwt malware waarmee telefoons kunnen worden gehackt, bijvoorbeeld door iemand via WhatsApp te bellen.

NSO Group verkoopt zijn software aan overheden waarmee opsporingsdiensten doelwitten kunnen hacken. Deze software is erg duur - overheden zouden soms wel miljoenen euro's ervoor betalen - en kan niet zomaar worden gebruikt om iedereen te hacken. NSO Group zou zijn software ook verkopen aan landen die het niet zo nauw nemen met mensenrechten, zoals Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Mexico.

Uit onderzoek van Citizen Lab bleek dat malware van NSO Group op de telefoon van Omar Abdulaziz was aangetroffen, een Saudische activist en vriend van Khashoggi.

NSO Group ontkent dat zijn technologie in het geval van Bezos is gebruikt.

WhatsApp
Lees ook
WhatsApp biedt nu donkere modus aan sommige gebruikers

Geen video missen? Volg Bright op YouTube

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van