Tech

ASML laconiek na uitblijvende exportvergunning voor China

22 januari 2020 15:39 Aangepast: 22 januari 2020 20:25
Peter Wennink Beeld © ANP

Het maakt niet uit dat China geen machines van ASML mag kopen. Dan koopt iemand anders ze toch? Topman Peter Wennink reageert laconiek op de diplomatieke storm tussen China en de Verenigde Staten, waarin Nederland terecht is gekomen. Chipmaker ASML is daarvan het middelpunt.

ASML maakt onder meer een zeer geavanceerde chipmachine, een zogenoemde EUV-machine. Chinese bedrijven willen die machine graag hebben, maar Nederland geeft vooralsnog geen exportvergunning aan ASML. Dat betekent dat het Veldhovense bedrijf de machines niet kan verkopen aan de Chinezen. 

Handelsoorlog

Een belangrijke afweging bij het ontzeggen van een exportvergunning is de positie van de Verenigde Staten. De Amerikanen willen niet dat China over dergelijke machines beschikt, omdat Chinese bedrijven daarmee sneller kunnen innoveren en ontwikkelen. En dat zou China machtiger maken, in economische zin.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

ASML is 'speelbal' in handelsoorlog VS-China: dit is er aan de hand

Het deert ASML allemaal weinig, blijkt uit de woorden van topman Peter Wennink. "Als land A die machine niet mag hebben of bedrijf B, dan gaat die machine wel naar land C en bedrijf D", zegt hij tegen RTL Z. 

Verder wil Wennink weinig kwijt over de diplomatieke spanningen. "Ik hoef geen olie op het vuur te gooien", reageert hij desgevraagd. Maar mocht ASML uiteindelijk wel een exportvergunning krijgen voor China, dan gaat de machine naar China, bevestigt Wennink. 

Snellere chips

De EUV-machine is een vinding van ASML. Met het apparaat kun je nog snellere chips maken. Het bedrijf weet onder meer met die machine de interesse van kopers goed te wekken, blijkt vandaag uit de kwartaalcijfers die ASML bekend heeft gemaakt.

Die waren boven verwachting. De omzet kwam uit op bijna 12 miljard euro, de winst op 2,6 miljard euro. Dat China vooralsnog geen machines kan kopen doet het bedrijf dus nog geen kwaad. 

RTLZ

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van