Cruise Origin

Deze robottaxi moet goedkoper worden dan normale taxi's

22 januari 2020 11:13 Aangepast: 22 januari 2020 12:59

Cruise, een dochterbedrijf van General Motors, heeft zijn eerste zelfrijdende taxi gepresenteerd. De ritjes met die wagen moeten uiteindelijk goedkoper worden dan met een gewone taxi.

In de robottaxi, ook wel bekend als de Origin, is geen stuur te vinden: de binnenkant bestaat uit stoelen die naar elkaar gericht zijn, zodat passagiers alle ruimte hebben tijdens een rit. Er is plek voor in totaal zes inzittenden, die instappen via een deur die automatisch openschuift.

Het is voor het eerst dat Cruise een compleet nieuwe zelfrijdende auto ontwerpt. Autofabrikanten laten wel vaker hun visie voor een zelfrijdende auto zonder stuur zien, maar volgens Cruise-CEO Dan Ammann is de Origin een serieuzer product. "Dit is een volledig afgewerkte auto, die op het punt staat om geproduceerd te worden", belooft hij aan The Wall Street Journal.

Goedkoper dan normale taxi

Hoewel de auto geproduceerd kan worden, mag hij nog bijna nergens zomaar op de openbare weg rijden. In de meeste landen, waaronder ook Nederland, is er nog geen wetgeving voor volledig autonome voertuigen, laat staan voor auto's die geen fysiek stuur hebben.

Ammann wil zijn auto goedkoper maken dan een gewone taxirit. Een ritje met de Origin moet zelfs goedkoper zijn dan rondrijden in je eigen auto, omdat je niet in de wagen hoeft te investeren. De topman hoopt dat dit soort deelvoertuigen vervoer in de toekomst gaan veranderen.

Volkswagen en Apple  

General Motors is één van de grootste automakers ter wereld, en slechts één van de fabrikanten die werkt aan technologie voor zelfrijdende voertuigen. Onder andere Volkswagen, Tesla en Toyota kijken hoe een wagen autonoom de weg op kan, net als techbedrijven zoals Apple en Google-dochterbedrijf Waymo

Eind 2018 startte Waymo al in de Amerikaanse stad Phoenix met zijn taxidienst met zelfrijdende auto's. Sommige ritten worden uitgevoerd zonder dat er nog een bestuurder voor de zekerheid aanwezig is. Waymo test die autonome ritten zonder chauffeurs sinds kort ook in Californië.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van