Overal in EU 4G

Providers moeten bij roaming in buitenland ook 4G bieden

21 januari 2020 10:42 Aangepast: 21 januari 2020 11:08

Heb je een abonnement met 4G-internet, dan moet je bij roamen in andere Europese landen ook toegang tot 4G krijgen. Dat gebeurt bij sommige providers nu nog niet.

In Europa hebben we inmiddels al meerdere jaren wetgeving over roaming. Heb je een abonnement bij een Europese provider, dan kun je zonder extra kosten die verbinding gebruiken in andere EU-landen. 

Daarbij wordt het principe 'roam like at home' gehandhaafd. Je abonnement moet alle functies waar je in Nederland op rekent, ook in het buitenland hebben. Dat principe wordt alleen niet altijd nageleefd, ontdekte marktwaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM).

"We hebben geconstateerd dat een aantal telecomaanbieders bij roaming binnen de EU een lagere internetkwaliteit aanbiedt dan in Nederland, terwijl diezelfde kwaliteit wel beschikbaar is", schrijft de toezichthouder in een verklaring. "Daardoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om zonder haperingen Netflix te bekijken in HD-kwaliteit."

Mobiele abonnees hebben in Nederland vaak een 4G-verbinding, maar zodra ze in het buitenland roamen worden ze op het langzamere 3G-netwerk gezet. Soms is het zelfs alleen mogelijk om via het nog veel tragere 2G te internetten.

Vier weken om het op te lossen

Telecomproviders krijgen vier weken de tijd om er alsnog voor te zorgen dat abonnees in alle landen dezelfde internetsnelheid hebben. "Gebeurt dat niet, dan gaan we handhaven", vertelt Jasmijn Dielesen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan Bright. "Dat kan gaan om een boete of een voorwaardelijke boete, of we evalueren de situatie na die periode opnieuw."

De ACM wil niet zeggen welke providers zich precies schuldig maken aan het schenden van de roamingregels, omdat ze "nu nog een kans krijgen om dingen aan te passen". 

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van