Elektrische auto's

Makers zonneauto halen benodigde 50 miljoen euro op

20 januari 2020 17:37 Aangepast: 21 januari 2020 10:51

De innovatieve zonneauto Sion, die zichzelf kan opladen in de zon, heeft de benodigde 50 miljoen euro binnen om niet failliet te gaan.

Het Duitse bedrijf Sono Motors had het geld nodig om zichzelf los te kopen van eerdere investeerders, omdat deze volgens het bedrijf niet dezelfde toekomstvisie als de oprichters meer hadden.

Eerder bleef de crowdfundcampagne steken op 30 miljoen euro, maar nadat de campagne met 20 dagen werd verlengd, lukte het wel om de 50 miljoen euro te bereiken. In totaal heeft het bedrijf ruim 53 miljoen euro opgehaald.

Productie nog niet gestart

Sion is bekleed met zonnepanelen die samen op een zonnige dag voor 30 kilometer bereik zorgen. Het idee is dat de auto ook automatisch met een deelplatform geleverd wordt, waardoor de eigenaar de kosten snel zou kunnen terugverdienen.

Er is op dit moment alleen nog een rijdend prototype van de Sion. Vorig jaar zei het bedrijf te verwachten eind 2019 de eerste zonneauto's te leveren, maar inmiddels wordt de start van de productie pas verwacht in 2021 of 2022. 

De auto moet 25.500 euro kosten en is zelfs met trekhaak leverbaar. Het bedrijf haalde geld op door te vragen of kopers hun aanbetaling wilden verhogen of zelfs helemaal wilden overmaken. Vanaf 500 euro investering was er ook een aandeel in het bedrijf tegenover gesteld.

Lightyear

In 2021 hoopt de Nederlandse startup Lightyear ook zijn eerste auto met zonnepanelen, de Lightyear One, op de markt te brengen. Het bedrijf toonde eerder deze maand een prototype van de auto op de techbeurs CES in Las Vegas.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van