Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Sundar Pichai

Google aan overheden: 'Reguleer kunstmatige intelligentie'

20 januari 2020 11:27 Aangepast: 20 januari 2020 11:34

Google-topman Sundar Pichai pleit voor overheidsregulering van kunstmatige intelligentie (AI). Volgens de topman is AI te gevoelig om aan marktwerking over te laten.

Pichai, topman van zowel Google als moederbedrijf Alphabet, doet zijn oproep met een open brief in de Financial Times. De topman wijst op onvoorziene negatieve verschijnselen van nieuwe technologieën.

Technologie goed gebruiken

De verbrandingsmotor bracht de mens verder maar veroorzaakt ook ongelukken, internet verbindt de mensheid maar biedt ook mogelijkheden voor de verspreiding van onwaarheden. 

"Bedrijven zoals die van ons kunnen niet gewoon aan veelbelovende nieuwe technologie werken en de marktkrachten laten bepalen hoe die gebruikt worden", schrijft Pichai. "Het is ook onze plicht om ervoor te zorgen dat technologie voor het goede wordt gebruikt en voor iedereen beschikbaar is."

'Eigen richtlijnen zijn niet genoeg'

Google heeft zijn eigen richtlijnen rond het gebruik van AI in 2018 al gepubliceerd. Daarin belooft het bedrijf onder meer nooit wapens met kunstmatige intelligentie te ontwikkelen en biedt het veel aspecten van zijn technieken openbaar en gratis aan.

Toch moeten overheden zulke regels uiteindelijk handhaven, anders zijn ze volgens de Google-topman betekenisloos. Niet in alle gevallen is nieuwe wetgeving nodig, denkt Pichai. De Europese privacywet AVG biedt een sterke fundering voor wetgeving rond kunstmatige intelligentie.

Toezichtdraad strandde 

Wetgeving rond medische hulpmiddelen is volgens Pichai een goed startpunt voor regels rond het gebruik van AI in de zorg. Compleet nieuwe gebruiken van AI, zoals zelfrijdende auto's, vragen volgens Pichai om compleet nieuwe regels, waarbij alle kanten worden afgewogen.

Google richtte begin 2019 al een eigen toezichtdraad op kunstmatige intelligentie op, om die een week later alweer op te doeken.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore