Datacenters

'Spaarstand' moet datacenters veel energiezuiniger maken

20 januari 2020 10:05 Aangepast: 20 januari 2020 10:38

Door datacenters rondom Amsterdam in de 'spaarstand' te zetten als ze even geen werk verrichten, kan waarschijnlijk veel energie bespaard worden.

Een groep gebruikers van datacenters gaat aan de slag met een project om het energieverbruik van de servers in deze computerkolossen de komende drie jaar tot 40 procent terug te brengen.

Onder meer Albert Heijn, Booking.com, KPN en Rabobank zijn bij het initiatief betrokken, plus andere partijen uit de datacenterketen, diverse overheden, Schiphol en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Via proeven gaan ze nog onderzoeken wat precies de mogelijkheden voor energiebesparing zijn. Maar de verwachtingen zijn hooggespannen. Waarschijnlijk kunnen er in maart al conclusies worden getrokken, waarna de eerste maatregelen kunnen worden genomen.

Verdubbeling energieverbruik

Het energiezuiniger maken van datacenters is erg belangrijk. Door de voortschrijdende digitalisering van de maatschappij zijn er komende jaren steeds meer datacenters nodig. Zelf gaan de partijen, die zich hebben verenigd in de zogeheten LEAP-coalitie, er vanuit dat de benodigde hoeveelheid elektrische energie in 2030 is verdubbeld ten opzichte van het huidige energieverbruik.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Datacenters moeten flink efficiënter worden'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google investeert nog eens 1 miljard euro in Nederlandse datacenters

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van