E-sports

PSV wil kampioen worden in de game League of Legends

20 januari 2020 08:28 Aangepast: 20 januari 2020 08:37

Landskampioen worden, dat is het doel van PSV. In een nieuwe competitie waar de club aan mee doet in de game League of Legends (LOL). Die game-competitie Dutch League start dinsdag. Voor PSV is gamen een nieuwe manier om fans aan zich te binden.

In de game League of Legends staan twee teams van vijf spelers tegenover elkaar. Ze hebben allebei een eigen uitvalsbasis, de Nexus. Wie erin slaagt de basis van de ander te vernietigen, wint. De nieuwe competitie Dutch League heeft zes teams. De rivalen van PSV heten Defusekids, MCON, Dynasty, Echo Zulu en Thrll. Hun spelers hebben namen als Rednosepanda, Looca, Zhergoth en Raqo.

Tijdens de reguliere competitie spelen alle teams twee keer tegen elkaar. Na tien wedstrijden gaan de vier beste teams naar de playoffs voor de landstitel. De kampioen van de Dutch League plaatst zich voor een Europese titelstrijd. De koploper na tien wedstrijden wint 2500 euro, de landskampioen ontvangt 5000 euro.

Pubers

Voor PSV zijn gamers een interessante doelgroep. De club kan nieuwe fans maken en bestaande fans behouden. "Voor jonge kinderen hebben we verenigingen als de Phoxy Club en FC PSV. Maar als ze gaan puberen, krijgen ze andere interesses, zoals gamen. Andere clubs zien dat jeugdleden na trainingen meteen naar huis gaan om te gamen", legt marketingmanager Damian Bott van PSV uit.

Daarom doet de club ook mee aan de eDivisie, de competitie voor de game FIFA 20.

ASML, Philips, VDL

Gamen is ook interessant voor de hoofdsponsors van PSV. Dat zijn ASML, Philips, VDL, Jumbo en de High Tech Campus. Bott: "Zij willen talent werven en behouden. Gamers die League of Legends spelen zijn technischer, hebben meer een IT-achtergrond dan mensen die bijvoorbeeld FIFA 20 spelen. Over een paar jaar zijn dat misschien de werknemers of klanten van de sponsoren." Daarom kunnen de LOL-spelers van PSV hun kunsten ook vertonen op sponsorbijeenkomsten, als uithangbord van de club.

Gamen past ook goed binnen de sportvereniging die PSV al sinds de oprichting in 1913 is, zegt Bott. "We hebben zwemmen gehad, handbal, korfbal, honkbal. Philips wilde zo zorgen voor vermaak voor zijn medewerkers. Die geschiedenis herhaalt zich."

Mogelijk ook andere games

PSV is niet de enige voetbalclub die zich richt op gamers. Aan de Belgian League, die maandag van start gaat, doen KV Mechelen en Anderlecht mee. In andere landen hebben clubs als Barcelona, Paris Saint-Germain, Schalke 04 en Rode Ster Belgrado ook League of Legends-teams. En als League of Legends een succes wordt, wil PSV misschien ook andere games gaan spelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Eerste vrouw in League of Legends-toernooi overleden (24)

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

League of Legends komt naar smartphones en spelcomputers

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nederlandse FIFA-competitie krijgt prijzenpot van 100.000 euro

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore