Ga naar de inhoud
Eerste 5G-abo

Nogal vroeg: T-Mobile komt alvast met 5G-abonnement

Beeld © AFP

T-Mobile komt in februari al met een abonnement dat toegang garandeert tot het 5G-netwerk van de provider, zodra dat beschikbaar komt. T-Mobile wil in de zomer met zijn 5G-netwerk van start gaan.

Het nieuwe abonnement heet Unlimited 5G, een uitbreiding van het bestaande abonnement met onbeperkt 4G-data, bellen en sms'en, meldt T-Mobile. Het abonnement is vanaf februari beschikbaar voor 37,50 euro per maand. Dat is 2,50 euro per maand duurder dan het reguliere Unlimited-abonnement. 

Momenteel is er nog geen 5G-internet beschikbaar in Nederland. Ook worden er hier nog geen smartphones met 5G-antenne verkocht, al beloofde telefoonmaker Oppo om in het eerste kwartaal de eerste 5G-telefoon op de Nederlandse markt te brengen: de Find X2.

Merken als Samsung, Huawei en OnePlus hebben ook al 5G-versies van bestaande toestellen uitgebracht, maar moeten die nog in Nederland introduceren.

Frequenties worden geveild

T-Mobile is net als de andere Nederlandse providers al bezig met de aanleg van zijn 5G-netwerk. Daarvoor moeten veel bestaande antennes worden aangepast en nieuwe antennes worden geplaatst. T-Mobile claimt als eerste Nederlandse provider een landelijk dekkend 5G-netwerk gereed te hebben.

Voordat het 5G-netwerk gebruikt kan worden, moeten eerst de benodigde frequenties nog worden geveild. De eerste 5G-frequenties worden in de eerste helft van dit jaar geveild door de Nederlandse overheid, die een opbrengt van zeker 900 miljoen euro verwacht.

Tijdens het tech-festival Bright Day afgelopen november in Haarlemmermeer konden bezoekers al 5G-internet proberen

Sneller en minder vertraging

5G biedt hogere datasnelheden en heeft minder vertraging. Ook is er meer 'ruimte' op de verbinding, waardoor veel meer apparaten die kunnen gebruiken.

5G maakt uiteindelijk snelheden van meer dan 1 gigabit per seconde mogelijk. Dat is al gauw 20 keer sneller dan wat je nu gewend bent. In Nederland is de gemiddelde wifi-snelheid ongeveer 44 Mbit per seconde. De gemiddelde snelheid van mobiele verbindingen in Nederland is zo'n 42 Mbit per seconde.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl