Tech

Meekijken in betaaldata: PSD2-vergunningen startups druppelen binnen

17 januari 2020 13:41 Aangepast: 17 januari 2020 13:44
Team Floryn uit Den Bosch Beeld © Floryn

Sinds de invoering van de Europese betaalwet PSD2 bijna een jaar geleden hebben zo'n 18 Nederlandse startups een vergunning bemachtigd. Daarmee mogen ze na toestemming meekijken in jouw betaaldata om nieuwe diensten te ontwikkelen. Nieuw in het rijtje: kredietverlener Floryn. "We willen de financiële gezondheid van bedrijven sneller inschatten."

De nieuwe Europese betaalwet PSD2 (Payment Service Directive) werd in februari ingevoerd. De wet maakt het mogelijk dat, naast de bank, ook andere bedrijven, zoals financiële startups, toegang krijgen tot je bankrekeningen. Dat klinkt misschien eng, maar het mag alleen als je daar zelf toegang voor geeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Betaalwet PSD2 van kracht: banken moeten jouw gegevens delen

Saldo inzien

Dan wordt het bijvoorbeeld mogelijk voor bedrijven om namens jou betalingen te doen of je saldo in te zien. Dat kan een andere bank zijn, maar ook een startup, telecom- of grootwinkelbedrijf. Zo is Google bezig met het opzetten van financiële diensten onder de nieuwe wet.

Ook Nederlandse startups staan te popelen om nieuwe diensten aan te bieden, zo bleek uit een eerdere rondgang van RTL Z. Beleggingsapp Peaks was afgelopen zomer het eerste bedrijf dat een vergunning kreeg van De Nederlandsche Bank (DNB). Ook online boekhouder MoneyMonk kreeg er één. Net als Dyme, dat je maandelijkse uitgaven bijhoudt.

'Meer bedrijven volgen'

"Inmiddels zijn er een stuk of achttien nieuwe diensten met een vergunning", zegt DNB-woordvoerder Tobias Oudejans zonder namen te noemen. DNB laat het aankondigen van het verwerven van een vergunning aan de bedrijven zelf. Er zullen er meer volgen, verwacht hij.

De Nederlandse fintechstartup en kredietverlener Floryn kondigde vandaag aan ook een vergunning te hebben gekregen. Het bedrijf mag na individuele toestemming meekijken in de banktransacties van klanten. "We zijn het eerste financieringsplatform met een vergunning", zegt ceo Sven van der Biezen.

'Binnen paar seconden risicoprofiel'

Het drie jaar oude Bossche bedrijf omvat een digitaal platform waarmee ondernemers kredieten van 10.000 euro tot 2 miljoen euro kunnen verzilveren. Dat geld is voornamelijk bedoeld voor werkkapitaal of groeiplannen. Bijvoorbeeld van transport- of bouwbedrijven.

Floryn schat binnen een paar seconden in wat het risicoprofiel van een bedrijf is. Een bedrijf moet daarvoor de banktransacties over een bepaalde periode te uploaden. Aan de hand daarvan kan Floryn bepalen of iemand geld kan lenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog meer krediet voor het mkb: Floryn haalt 60 miljoen op om uit te lenen

Nier meer uploaden

Maar dankzij de PSD2-vergunning hoeft dat uploaden binnenkort niet meer. "Met een druk op de knop kunnen wij direct toegang krijgen tot de benodigde betaalgegevens", zegt de ceo, die belooft daar vertrouwelijk mee om te gaan.

Het bedrijf kan alle zakelijke betaaltransacties tot één jaar terug inzien, geen privérekeningen, zegt de ceo. "We gebruiken het alleen om inzicht te verkrijgen en zullen het nooit verkopen aan derden." Het beleid van het bedrijf zou zijn getoetst door DNB.

Innovatief zijn

Floryn wil de nieuwe wet gebruiken om zelf sneller te kunnen beoordelen of iemand geld kan lenen. En wil klanten meer inzicht geven in hun eigen financiële gezondheid, zegt de ceo. Op dit moment wordt gewerkt aan nieuwe software die dat mogelijk moet maken.

"PSD2 gaat ons enorm helpen om innovatief te zijn", zegt Van der Biezen. Daar zou de wet ook voor bedoeld zijn: het stimuleren van concurrentie en innovatie, zodat er meer keuze komt voor consumenten dan alleen de bank.

Maar niet iedereen is blij. Zo vrezen de banken zelf enorm veel concurrentie. Ook de privacyorganisaties zijn kritisch en bang dat de bedrijven ook data kunnen inzien van zaken die niet van belang zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

McKinsey: helft banken overleeft volgende recessie niet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van