WhatsApp

'Voorlopig geen reclames in WhatsApp'

17 januari 2020 08:48 Aangepast: 17 januari 2020 08:49
Beeld © Getty

Facebook zou zijn plannen om advertenties te laten zien in WhatsApp op de lange baan schuiven.

Dat meldt The Wall Street Journal. Het team dat manieren moest vinden om reclame in de chatdienst te verwerken, is volgens ingewijden ontbonden. Ook is het werk van het team verwijderd uit de programmacode van WhatsApp, meldt de krant. Een woordvoerder van WhatsApp wilde geen commentaar geven.

Plannen

WhatsApp presenteerde in het najaar van 2018 nog plannen om bedrijven te laten adverteren via de app. Dat zou niet in reguliere chats gebeuren, maar in de zogeheten Status. Dat is een functie waarmee gebruikers teksten, foto's of filmpjes op hun profiel kunnen zetten die na 24 uur verdwijnen. 

Voor Facebook is het al een tijdlang de vraag hoe het meer munt kan slaan uit het in 2014 overgenomen WhatsApp. Daarvoor werkt de socialmediagigant nu voornamelijk aan nieuwe functies waarmee bedrijven via WhatsApp met klanten kunnen communiceren. Maar advertenties vormen voor Facebook veruit de belangrijkste inkomstenbron: reclames waren in het derde kwartaal van vorig jaar goed voor 98 procent van de omzet van het bedrijf.  

Heikel punt

Het wel of niet plaatsen van advertenties in WhatsApp was in het verleden een heikel punt. Brian Acton, een van de oprichters van de chatdienst, verklaarde in de media te zijn opgestapt bij Facebook wegens een meningsverschil over reclame in WhatsApp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook Messenger 'nog jarenlang' onveiliger dan WhatsApp

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore