Krasjes

'Kunstmatig diamant verbetert opvouwbare schermen'

15 januari 2020 17:23 Aangepast: 15 januari 2020 18:04
Beeld © CNET

Opvouwbare telefoons hebben door gebrek aan vouwbaar glas erg kwetsbare, plastic schermen. Mogelijk beidt kunstmatig diamant een uitkomst.

De Samsung Galaxy Fold is vooralsnog de enige vouwbare telefoon die in grote oplage op de markt is gekomen. Na een vertraging en verschillende verbeteringen krijgen klanten alsnog een lijst waarschuwingen, die vooral gaan over het scherm. Die is niet bedekt met glas, maar slechts met plastic.

Glasmaker Gorilla Glass werkt aan glas dat dun genoeg is om zonder te breken te kunnen buigen, maar dat is nog niet klaar voor de markt. Het Amerikaanse bedrijf Akhan werkt echter aan een product dat in 2021 beschikbaar zou komen, schrijft CNET.

Superdun laagje

Het gaat om Miraj Diamond Glass, een materiaal gemaakt van kunstmatige nanodiamanten. Dat kan op het scherm worden gesprayd, en zou met een dikte van 100 nanometer al functioneel zijn. De laag is dan 10.000 keer dunner dan een mensenhaar.

Het materiaal kan op een vouwbaar oppervlak worden gespoten, dat dan zowel beschermd wordt als vouwbaar blijft. Ook zouden behandelde schermen door de spray geen last krijgen van zichtbare vouwen, waar dat bij plastic beschermlagen wel het geval is.

Ook nadelen

Toch zou kunstmatig gemaakte diamant niet zonder nadelen zijn. Net als kunstmatig saffierglas is het wel krasbestendiger dan glas, maar ook brozer. Daardoor zou het minder snel krassen, maar wel sneller breken bij een val. Motorola zegt door breekbaar glas juist bewust te hebben gekozen voor een plastic beschermlaag op zijn nieuwe opvouwbare Razr.

Saffierglas wordt al onder andere gebruikt op sommige Apple Watches en als bescherming over lenzen op telefoons. Akhan zegt te hopen eind 2020 een contract af te sluiten met een telefoonmaker.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore