Ga naar de inhoud
Na WhatsApp

TikTok haalt Facebook in op lijst meest gedownloade apps

Beeld © Getty

TikTok is vorig jaar vaker gedownload dan de app van Facebook. De video-app hoeft nu alleen nog WhatsApp voor zich te dulden.

TikTok en de Chinese evenknie Douyin werden vorig jaar bij elkaar 740 miljoen keer gedownload, bekerende marktanalist Sensor Tower volgens Tech in Asia. WhatsApp werd in 2019 bij elkaar ruim 850 miljoen keer gedownload, Facebook Messenger staat met zo'n 720 miljoen downloads net achter TikTok.

Het Chinese TikTok groeide de afgelopen jaren al in populariteit, en haalde in 2018 Instagram al in. De populariteit van TikTok lijkt voorlopig niet te stoppen: het vierde kwartaal van 2019 was met 220 miljoen downloads een record. In Nederland zou TikTok inmiddels ruim 1 miljoen gebruikers hebben.

De top vijf meest gedownloade apps wordt staat op TikTok na vol met apps van Facebook. Met 450 miljoen downloads staat Instagram op plaats vijf en de app van Facebook bezet met bijna 700 miljoen downloads de vierde plaats.

Vrees voor invloed China

TikTok ligt door zijn Chinese komaf onder een vergrootglas. Landen als de VS vrezen dat de app onder bewind van de Chinese overheid staat. Voor Amerikaanse militairen is het gebruik van TikTok sinds kort helemaal verboden.

Bytedance, het Chinese bedrijf achter TikTok, ontkent op zijn beurt iedere vorm van beïnvloeding door de Chinese overheid. Bytedance zou in de VS een team opzetten dat dataverzoeken vanuit China moet gaan keuren.

Advertenties

De app moet vooral in het westen nog werken aan zijn verdiensten; de meeste advertentie-inkomsten zouden uit China afkomstig zijn. Om meer westerse bedrijven te lokken, zou TikTok volgens geruchten werken aan een handgemaakte nieuwsfeed, met enkel advertentie-vriendelijke video's.

Volg Bright ook op TikTok.

Geen video missen? Volg Bright op YouTube