Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
'Ondankbaar'

Trump boos omdat Apple iPhones van terrorist niet ontgrendelt

15 januari 2020 08:59
Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump is kritisch op Apple, omdat het bedrijf zou weigeren de iPhones van een terrorist te ontgrendelen.

Dat blijkt uit een tweet die de president in de nacht van dinsdag op woensdag verzond. Volgens Trump helpt de overheid Apple continu bij handelskwesties. Ondanks dat "weigeren ze de telefoons van moordenaars, drugsdealers en andere gewelddadige criminelen te ontgrendelen". 

Geen achterdeurtjes

Daarmee reageert de president op een geschil tussen de Amerikaanse minister van Justitie William Barr en Apple. De minister vroeg of de twee iPhones van een Saoedische militair in opleiding ontgrendeld konden worden. De man opende in december het vuur op een Amerikaanse legerbasis.

Apple weigerde het verzoek in te willigen. Dat zou zelfs niet zomaar kunnen, omdat de iPhone geen achterdeurtjes heeft waarmee de overheid toegang kan krijgen. Wel zou Apple alle toegankelijke informatie hebben overhandigd.

Versleuteld

iPhones waarop meermaals het verkeerde codeslot op wordt ingevuld worden versleuteld. Hierdoor is het nagenoeg onmogelijk om de opgeslagen gegevens uit te lezen, zelfs voor de maker van het toestel.

De FBI stond al eerder lijnrecht tegenover Apple in vergelijkbare situaties. De techreus wilde niet helpen bij het kraken van een iPhone van een verdachte schutter, een zaak die uiteindelijk voor de rechter kwam. De FBI liet de kwestie op het laatste moment vallen, toen ze een andere manier hadden gevonden om op de telefoon in te breken.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore