Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
1 miljoen euro

'Schade bij WhatsApp-fraude in 2019 bijna verviervoudigd’

14 januari 2020 10:53
Beeld © Getty

Oplichters wisten in het afgelopen jaar ruim een miljoen euro te stelen met WhatsApp-fraude. Dat is een verviervoudiging van een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers die Fraudehelpdesk met NU.nl heeft gedeeld. In 2019 kwamen er 2.663 meldingen van WhatsApp-fraude binnen, waarvan 353 mensen ook echt zijn opgelicht.

Dat aantal ligt flink hoger dan in 2018, toen er slechts 655 meldingen werden gedaan. Toen was er sprake van 124 slachtoffers. In 2020 zijn inmiddels negen mensen slachtoffer geworde van de fraudevorm.

Bij de gemelde fraude werd in totaal 1.056.805 euro gestolen door criminelen. In 2018 lag dat aantal op 262.879 euro. 

Bij WhatsApp-fraude doet iemand zich vaak voor als een familielid. Ze zeggen dan een nieuw telefoonnummer te hebben, of kapen het nummer van een bekende van het slachtoffer. Een crimineel zegt bijvoorbeeld de zoon te zijn, en vraagt of hij even geld kan lenen.

Bankrekening plunderen

Soms stuurt de crimineel dan een link naar een phishingwebsite, die lijkt op betaalapps zoals Tikkie. Het slachtoffer logt in, maar stuurt dan eigenlijk zijn bankinformatie door naar de aanvaller. Die kan vervolgens de hele rekening plunderen.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) kwam eind vorig jaar met een wetsvoorstel dat straffen op Tikkie-fraude en phishing moet verhogen. Criminelen zouden hiervoor dan maximaal zes jaar de cel in kunnen gaan.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore