'Vreselijk slecht idee'

Microsoft-topman hekelt 'achterdeurtjes' in encryptie

14 januari 2020 10:29
Topman Satya Nadella van Microsoft. Beeld © AFP

Microsoft-topman Satya Nadella noemt het bewust toevoegen van achterdeurtjes in de encryptie van software een "vreselijk slecht idee".

"Ik denk dat achterdeuren een vreselijk idee zijn, en niet de manier om hiermee om te gaan", zei Nadella tegen verslaggevers, meldt The Verge. Nadella zegt te geven om twee dingen: privacy en publieke veiligheid. "We hebben een juridische en technische oplossing nodig om in onze democratie beide prioriteiten te hebben."

De Microsoft-topman steunt een systeem waarbij decryptiesleutels bestaan, maar niet worden vastgehouden door de softwaremaker of de overheid, maar door een derde partij. Achterdeurtjes in software zijn bewust ingebouwde zwakheden, om gebruikers bijvoorbeeld te kunnen bespioneren. Het is nooit te garanderen dat zo'n zwakheid niet door een ander ontdekt en misbruikt wordt.

Geen nadrukkelijke steun

Nadella kreeg de vraag over achterdeurtjes naar aanleiding van een verzoek van de Amerikaanse minister van Justitie dat Apple weigerde. Het bedrijf wil en kan de encryptie van de iPhones van een schutter niet breken.

Apple weigert dat soort verzoeken vaker, bij het vorige grote geval in 2016 kreeg Apple daarbij steun van Microsoft. Het bedrijf steunde Apple toen "volledig" en werkte samen met Apple wetgeving op het gebied van achterdeurtjes tegen.

Nu is Nadella een stuk gematigder. "We kunnen geen harde posities innemen, maar als je mij om een achterdeur vraagt, zeg ik nee", aldus de topman. "Ik hoop dat deze dingen in onze democratie leiden tot juridische oplossingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Apple wil iPhones van schutter niet openen voor Justitie VS

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Microsoft verandert privacyregels cloud na kritiek Nederland

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ondersteuning Windows 7 gestopt, gratis upgrade Windows 10 werkt nog

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van