Encryptie

Apple wil iPhones van schutter niet openen voor Justitie VS

14 januari 2020 09:20 Aangepast: 14 januari 2020 17:32
Beeld © Getty

Apple weigert twee iPhones te ontgrendelen van de dader van een recente schietpartij. De Amerikaanse minister van Justitie had Apple daartoe verzocht.

Het gaat om de iPhones van een Saoedische militair in opleiding die in december op een Amerikaanse legerbasis in Florida het vuur opende, waarbij drie doden en acht gewonden vielen.

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr verzocht Apple om twee iPhones van de Saoedische man te ontgrendelen, maar het bedrijf weigert dat. Barr zei in een persconferentie dat Apple onvoldoende hulp heeft geboden bij het onderzoek.

Apple: 'Er zijn geen achterdeurtjes'

Apple stelt in een reactie dat het wel heeft meegeholpen aan het onderzoek, door data van de schutter te overhandigen. "Onze reactie op veel van de verzoeken sinds de aanval is snel, diepgravend en voortdurend geweest", stelt Apple tegenover BuzzFeed News. Het bedrijf zegt data altijd binnen enkele uren aan de FBI te hebben overhandigd, in totaal zou het gaan om vele gigabytes aan informatie over de Saoedische man.

Het bedrijf trekt de grens bij het ontgrendelen van iPhones van gebruikers. "We hebben altijd volgehouden dat er geen achterdeur is voor de 'good guys'", legt het bedrijf uit. "Achterdeurtjes kunnen misbruikt worden door hen die onze nationale veiligheid en de dataveiligheid van onze klanten bedreigen."

Apple weigert vaker

Achterdeurtjes in software zijn bewust ingebouwde zwakheden, om gebruikers bijvoorbeeld te kunnen bespioneren. Het is nooit te garanderen dat zo'n zwakheid niet door een ander ontdekt en misbruikt wordt. Apple zegt zulke achterdeurtjes bewust niet in te bouwen, met oog op de privacy en veiligheid van de gebruiker. Het bedrijf zegt daarom ook niet meer medewerking te kunnen verlenen dan het al doet.

Apple heeft vaker medewerking bij het ontgrendelen van iPhones geweigerd. In 2016 weigerde Apple bijvoorbeeld om de iPhone van één van de 'San Bernardino-schutters' te ontgrendelen. Zelfs een uitspraak van de rechter veranderde niks aan het besluit van Apple.

Overheden roepen regelmatig op tot het inbouwen van achterdeurtjes. Zo pleitte minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in december nog voor een achterdeur in de versleuteling van software en diensten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook Messenger 'nog jarenlang' onveiliger dan WhatsApp

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Grapperhaus pleit weer voor achterdeur in encryptie

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Interpol wil toegang tot versleutelde chatberichten'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore