Ga naar de inhoud
Onveilig

Ondersteuning Windows 7 gestopt, gratis upgrade Windows 10 werkt nog

Microsoft is vandaag gestopt met de software-ondersteuning voor Windows 7. Gebruikers van het oude besturingssysteem worden geadviseerd om te upgraden.

Windows
Lees ook
Windows 7 wordt niet meer ondersteund: wat zijn de gevaren?

Windows 7 krijgt al even geen grote updates met nieuwe functies meer, maar dinsdag heeft Microsoft alle ondersteuning gestaakt. Er komen geen updates om bijvoorbeeld beveiligingsproblemen mee op te lossen.

Geen lekken meer gedicht

Met andere woorden: als er een groot beveiligingslek wordt ontdekt door een onderzoeker of na een hack, dan zal Microsoft dit gat niet meer in Windows 7 dichten. Hierdoor worden computers met de software op termijn vatbaarder voor cyberaanvallen.

Hoewel Microsoft de ondersteuning voor Windows 7 laat vallen, blijven computers met het besturingssysteem wel gewoon werken. Je bent vrij om de oude software te blijven gebruiken, op eigen risico.

Wie behoed wil worden tegen zulke mogelijke problemen in de toekomst, moet de overstap naar Windows 10 maken.  

Bedrijven krijgen support tot 2023

Dat geldt tenminste voor de gemiddelde Windows 7-gebruiker. Grote bedrijven, overheden en andere instanties kunnen tegen betaling de ondersteuning uitrekken tot en met januari 2023. Zo’n deal kost het eerste jaar 50 dollar per ondersteunde computer, waarna de prijzen in de twee daarop volgende jaren tweemaal verdubbelen.

Gratis upgrade naar Windows 10 

Officieel is er nog maar één manier om te upgraden naar Windows 10: door het nieuwe besturingssysteem te kopen en te installeren. Microsoft verkoopt Windows 10 Home op het moment voor 145 euro.

Het techbedrijf liet Windows 7-gebruikers het eerste jaar gratis upgraden naar Windows 10. Officieel kan dat niet meer, maar er is nog een manier om de overstap gratis te maken via de Media Creation Tool. Volgens een anonieme Microsoft-medewerker was de deadline na een jaar "slechts een marketingtruc".

De medewerker beschrijft op Reddit hoe dat moet. Gebruikers moeten eerst Windows 10 downloaden en installeren deze met de Media Creation Tool. Volgens meerdere media werkt die methode nog steeds, maar mogelijk niet voor iedereen.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl