De nieuwe FaceApp?

Deze app plakt jouw hoofd via deepfake in een gifje

13 januari 2020 21:06 Aangepast: 14 januari 2020 12:05
Beeld © Doublicat

Binnen een paar seconden verander jij in Leonardo DiCaprio of Britney Spears. Veel onschuldiger dan dit worden deepfakes niet.

De deepfake-technologie heeft in 2019 voor flinke opschudding gezorgd, omdat het voor de thuisklusser mogelijk bleek om gezichten op andere lichamen te plakken. Zo kwam de voormalige NOS-nieuwslezer Dionne Stax in het nauw toen haar hoofd in een pornoscène verscheen en uitte het Openbaar Ministerie haar zorgen over afpersingen met de bewerkte filmpjes.

Maar deepfakes hebben ook een lachwekkende keerzijde. De app Doublicat geeft iedereen met een smartphone toegang tot de technologie, om jezelf met een paar stappen in gifjes te laten opduiken.

Hoe werkt het?

Doublicat noemt zichzelf een 'Face Swap AI-tool' en maakt gebruik van de kunstmatige intelligentie RefaceAI.

Na het installeren van de app (Android en iOS) maak je één of meerdere selfies, waarna je een overzicht van gifjes krijgt. Je selecteert een plaatje naar keuze, zegt welk van je selfies je erop wil plakken, wacht een seconde of vijf en je eigen gedeepfakete gifje komt eruit gerold. Deze is natuurlijk te delen via je sociale kanalen.

Privacy?

Eerder bleken de populaire foto-apps FaceApp en Photo Roulette de privacy van de gebruikers slecht te beschermen of zelfs te misbruiken. Doublicat belooft aan The Next Web dat het geen foto's opslaat. "De app verwerkt de foto's van mensen en verwijdert deze daarna direct. We bewaren alleen gezicht-embeddingen - vector representaties van gezichtstrekken - en deze delen wij met niemand." 

Geen tech-video missen? Volg Bright op YouTube

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van