Aliens zoeken

China neemt grootste radiotelescoop ter wereld in gebruik

11 januari 2020 18:39 Aangepast: 11 januari 2020 19:58
FAST, de grootste radiotelescoop ter wereld

China heeft dit weekend de grootste radiotelescoop ter wereld in gebruik genomen. Met de machine wordt gezocht naar buitenaards leven.

Dat meldt het Chinese persbureau Xinhua. De machine werd al drie jaar getest, maar wordt nu officieel ingezet voor onderzoek. Ingenieur Jiang Peng, die verantwoordelijk was voor de bouw, verwacht dat er binnen drie jaar "grote wetenschappelijke ontdekkingen" mee gedaan worden.

Een radiotelescoop zoekt in de ruimte naar radiosignalen, in een poging om bijvoorbeeld buitenaards leven of signalen van hemellichamen te vinden. Dat gebeurt onder andere met meerdere grote antennes. 

'Ook voor het westen'

De machine zal niet alleen door lokale onderzoekers worden gebruikt, belooft China. Op termijn mogen astronomen van over de hele wereld met de telescoop meekijken. 

De nieuwe radiotelescoop moet 2,5 keer zo gevoelig zijn als de op één na grootste concurrent. Per seconde wordt er 38 gigabyte aan informatie vastgelegd met het apparaat.

160 miljoen euro

In totaal werd er 1,2 miljard yuan gestoken in de bouw van de radiotelescoop, omgerekend zo’n 160 miljoen euro. Er was een aanloop van maar liefst twintig jaar naar de bouw.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nederlandse radiotelescoop geopend in Ierland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van