Ga naar de inhoud
Tech

Innovatie-kampioen Hydraloop hoopt op concurrenten

Marketingdirecteur Sabine Stuiver (links) en uitvinder Arthur Valkieser (rechts) van Hydraloop. Beeld © Hydraloop

De Nederlandse uitvinding Hydraloop won de belangrijkste prijs op techbeurs CES. Met deze waterrecycler voor thuis hoopt uitvinder Arthur Valkieser waterschaarste op te lossen. "Het idee bestond al langer, maar niemand had er nog een product van gemaakt."

Ondernemer Arthur Valkieser is totaal overdonderd. Afgelopen week werd zijn Hydraloop de grote winnaar op techbeurs Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. De Nederlandse uitvinding werd uitgeroepen tot ‘Best of the Best’.

“Dit is meer dan ik ooit had durven hopen”, zegt de Nederlandse ondernemer. "Op deze beurs presenteren ook grote bedrijven als Samsung en BMW hun nieuwste producten. We hebben dus gewoon gewonnen van bedrijven met miljoenen aan marketingbudget.”

Meer dan 250 bestellingen

Het bedrijf uit Leeuwarden versloeg ruim vierduizend andere nieuwe producten uit de hele wereld. Verder riep Time Magazine Hydraloop uit tot een van de 25 beste producten dit jaar. Volgens het Amerikaanse opinieblad staat buiten kijf dat de Hydraloop een rol zal spelen op het gebied van waterbesparing en duurzame technologie.

"De aandacht is overweldigend", vertelt Valkieser aan RTL Z vanaf de beurs in Las Vegas. "Deze week kregen we ineens meer dan 250 bestellingen binnen. Dit brengt mijn ultieme doel een stuk dichterbij."

Water besparen en toch douchen

Valkiesers droom is de wereldwijde waterschaarste oplossen. Er dreigt namelijk een tekort aan drinkwater. "Huishoudens ontrekken samen meer water aan de aarde, dan de regen kan bijvullen", legt hij uit. "En er komen alleen maar meer mensen bij, dus op den duur dreigt echt een groot probleem."

Water- en energiebedrijven maken zich ook zorgen, vertelt hij. "Ze moedigen consumenten aan om zuinig te zijn met water. Denk aan minder lang douchen, je auto minder vaak wassen. Mooi, maar dit levert te weinig op. Met Hydraloop willen we mensen helpen zelf water te besparen, zonder dat ze daarbij comfort verliezen."

Brexit,
Lees ook
Brexit, China, Trump? 'Watertekort is grootste risico wereldeconomie'

Binnenshuis water recyclen

Hydraloop is een consumentenproduct waarmee je binnenshuis water kunt te recyclen. Zo kun je het water uit de douche of wasmachine bijvoorbeeld opnieuw gebruiken om de wc door te trekken. Het systeem reinigt het water, zodat je het veilig kunt hergebruiken. Met de Hydraloop kun kan een gezin zo’n 45 procent minder water verbruiken.

De app die erbij hoort laat zien hoeveel je bespaart. "Met de Hydraloop kun je gerust douchen of de tuin sproeien en toch minder water verbruiken", zegt hij. "Als alles goed gaat, geeft hij zelfs aan dat je gerust wat langer onder de douche kunt blijven staan."

Willy Wortel

Het begon drie jaar geleden allemaal in zijn garage. Als een echte Willy Wortel knutselde hij daar aan een systeem om water in huis te recyclen.

"Het idee van zo’n reinigingssysteem in huis bestond al langer, maar niemand had er nog een product van gemaakt", vertelt hij. "Ik had het er met een groep vrienden al vijftien jaar over. We maakten ons zorgen over het watertekort op aarde en wilden daar zelfs iets aan doen. In 2016 besloot ik het idee uit te werken en te ontwikkelen."

Weinig onderhoud

Hij wist precies wat hij wilde. "Het moest een systeem worden zonder filters", zegt hij. "Filters moet je namelijk om de paar maanden vervangen, en daar heeft niemand zin in. Het systeem moest zo onderhoudsvrij mogelijk zijn. En dat is gelukt. Je kunt het vergelijken met een cv-ketel: je plaats ‘m en daarna heb je er lange tijd geen omkijken naar."

De eenvoudigste Hydraloop kost 3000 euro. Een geavanceerder model waarmee je ook water uit een groot zwembad kunt zuiveren, is duurder. "Het is natuurlijk best een investering voor veel gezinnen, dat begrijp ik", zegt Valkieser. "Maar op den duur levert het veel op. Je bespaart energie- en waterkosten en bovendien help je het watertekort op te lossen."

Mediaman

Je zou denken dat Valkieser een achtergrond heeft in techniek of natuurkunde, maar dat is niet waar. Hij werkte in de media en was tot 2002 eigenaar van Valkieser Communications en United Broadcast Facilities. Valkieser: "Dat ik eigenlijk geen uitvinder ben, maakte ook dat ik met een frisse blik naar het probleem kon kijken."

Tijdens de ontwikkeling van Hydraloop werkte hij samen met laboratoria. "Zo’n systeem moet aan allerlei internationale standaarden voldoen", legt hij uit. "Met de hulp van deskundigen is dat gelukt."

Hoop op concurrentie

Dit is pas het eerste product, komende jaren volgen er meer. "Net zoals het allemaal begon met de eerste iPhone, zal de ontwikkeling van de Hydraloop doorgaan", zegt hij. Valkieser hoopt zelfs op concurrentie.

"Natuurlijk willen wij zelf succes hebben, ik heb ook een patent op de Hydraloop. Maar ik hoop ook andere bedrijven te inspireren zo’n systeem te ontwikkelen", zegt hij. "Dan wordt water besparen namelijk nog toegankelijker voor meer mensen. En dat is wat ik het allerliefst wil: zorgen dat iedereen kan bijdragen aan een duurzame wereld."

Nederlandse
Lees ook
Nederlandse vinding Hydraloop in de prijzen op techbeurs CES
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl