Ga naar de inhoud
Tech

Koninklijke Horeca Nederland weer boos op recensiesite The Fork

Beeld © ANP

De brancheorganisatie van horecaondernemers is boos over de gang van zaken bij recensie- en boekingssite The Fork. De site, vroeger bekend als Iens, zou rommelen met de beoordelingen.

KHN is verbolgen over een uitzending van BNNVARA-programma Rambam. In dat programma bleek dat een niet-bestaand restaurant wekenlang op de The Fork kon blijven staan. De redactie van het programma kon ook nepprofielen aanmaken om beoordelingen uit te delen.

Beoordeling zegt niets

Niet alleen bleek het een peulenschil om met nep-profielen recensies uit te delen, de gemiddelden van de beoordelingen lijken volgens Rambam en KHN ook niet te kloppen.

De beoordeling van het nep-restaurant kwam niet overeen met het gemiddelde van de daadwerkelijk gegeven beoordelingen. "Het lijkt alsof het gemiddelde reviewcijfer op The Fork kunstmatig hoog wordt gehouden. Een slecht restaurant bestaat niet op The Fork, zo lijkt het in de uitzending", schrijft KHN.

Transparanter

Ook is de organisatie boos over de samenwerking tussen The Fork en zoekmachine Google. Klanten kunnen direct reserveren bij restaurants die zijn aangemeld bij The Fork via een boekknop op Google. Voor zo'n directe reservering via Google moeten restaurants extra betalen. KHN vindt dat The Fork onduidelijk is over de samenwerking met Google en wat dat restaurants kan kosten.

KHN wil dat The Fork transparanter wordt over de reviews en de voorwaarden. Maar de organisatie wil ook dat de politiek met strengere regels komt.

The Fork reageerde niet op vragen van RTL Z.

Niet de eerste keer

Het is overigens niet de eerste keer dat KHN zich druk maakt over The Fork. Drie jaar geleden vroeg KHN aandacht voor de prijzen van het toenmalige Iens.nl. Ondernemers zouden veel te veel moeten afdragen aan de website, zo klonk het toen.

Ook klaagden ondernemers eerder al dat de recensies een wassen neus zouden zijn.