Elektrische auto's

Tesla is autofabrikant met hoogste beurswaarde in geschiedenis van de VS

09 januari 2020 14:26 Aangepast: 09 januari 2020 17:14
Beeld © ANP

Dankzij een stroom van positieve berichten over Tesla is de koers van de maker van elektrische auto’s tot recordhoogte gestegen. Het bedrijf van Elon Musk is bijna 85 miljard dollar (76,5 miljard euro) waard op de beurs, meer dan andere Amerikaanse concurrenten ooit haalden.

Een aandeel Tesla is op dit moment bijna 500 dollar waard, gestuwd door onder meer het nieuws dat de fabriek in China de eerste Model 3's heeft afgeleverd

Ook een - onverwachte - winst in het derde kwartaal zorgde voor een koersstijging. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste 'Made in China'-Tesla's geleverd aan klanten

Tientallen miljarden dollars verschil

Dankzij die fors gestegen beurskoers duwt Tesla Ford van de nummer 1 positie van de ranglijst 'meest waardevolle Amerikaanse autofabrikant'.

Ford haalde ooit een waarde van 80,8 miljard, op dit moment is het bedrijf op basis van de aandelenkoers 38 miljard dollar waard. De andere Amerikaanse autoreuzen, GM en Fiat Chrysler, zijn respectievelijk 52 miljard en 28 miljard dollar waard.

Nog nooit een jaarwinst geboekt

Het lukte Tesla overigens nog nooit om over een heel jaar gezien winst te boeken. Ter vergelijking: Ford rekent voor 2019 op een winst van tussen de 6,5 en 7 miljard dollar.

Op de eretitel valt overigens wel het nodige af te dingen, want de marktwaarde van 80,8 miljard dollar haalde Ford al in 1999. Gecorrigeerd voor inflatie komt dat neer op 124,7 miljard in hedendaagse dollars. Wat dat betreft heeft Tesla dus nog wel een eind te gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eindejaarssprint: 1 op de 3 nieuwe auto's in december is een Tesla

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tesla-chauffeur beboet voor tanden flossen met 135 km/u

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van