Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Apple-baas Tim Cook verdient 11 miljoen minder, toucheert alsnog ruim 125 miljoen

04 januari 2020 10:32 Aangepast: 05 januari 2020 12:31
Apple-ceo Tim Cook. Beeld © AFP

Apple-topman Tim Cook zit er ook dit jaar weer warmpjes bij. Over het jaar 2019 verdiende hij alles bij elkaar iets meer dan 125 miljoen dollar (112 miljoen euro). Dat is wel een slordige 11 miljoen dollar minder dan een jaar eerder.

Cook verdient vooral uitzonderlijk veel geld door een aandelenplan dat jaren geleden werd vastgesteld. De aandelenbonus leverde Cook in 2019 113,5 miljoen dollar op. Het aantal aandelen dat hij krijgt staat voor een groot deel vast en dan is er nog een variabel deel, dat gekoppeld is aan de koersontwikkeling.

Aandelenbonus

Dat laatste zit wel snor. Afgelopen jaar verdubbelde de koers van Apple bijna en over de afgelopen drie jaar, de periode waarnaar gekeken wordt voor de aandelenbonus, steeg de koers een fractie meer dan 100 procent. En dus kreeg Cook alle aandelen waar hij op mocht hopen.

Vorig jaar kreeg Cook trouwens 121 miljoen dollar aan aandelen uitgekeerd. Dat het dit jaar minder was, had niet te maken met mindere prestaties, maar met de opbouw van het bonusplan.

Loon, bonus, compensatie

Maar de gewone bonus van Cook daalde ook. Die is namelijk niet gekoppeld aan het resultaat op de beurs, maar aan de daadwerkelijke bedrijfsresultaten. In plaats van de recordbonus van 12 miljoen dollar over 2018 cashte Cook in 2019 slechts 7,6 miljoen dollar bovenop zijn basissalaris van 3 miljoen dollar.

Dat de bonus een paar miljoen lager uitviel kwam doordat Apple weliswaar ruim boven target (128 procent van de doelstelling) presteerde, maar minder ver boven het doel als een jaar eerder.

Tel boven dat salaris, de cashbonus en de aandelenbonus nog eens ruim 8,5 ton op aan overige compensatie, en je komt uit op een jaarloon van 125 miljoen dollar

201 keer doorsnee medewerker

Volgens de berekening van Apple verdient Cook 201 keer zoveel als de doorsnee medewerker van het bedrijf, maar dat is nogal een geflatteerd beeld.

De waarde van Cooks aandelenbonus wordt hierin namelijk niet meegerekend. Zetten we het loon van de doorsnee medewerker van 57,6 duizend dollar af tegen de 125 miljoen dollar die Cook in totaal binnensleepte in 2019, dan kom je tot een verhouding van 2171:1.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore