Ga naar de inhoud
YTS

Torrentsite schikt voor 150.000 dollar met maker Ted Bundy-film

De beheerder van de populaire torrentsite YTS belooft in een schikking 150.000 dollar schadevergoeding te betalen aan de maker van de film 'Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile'.

Daarnaast worden torrent-bestanden die naar de film verwijzen weggehaald, aldus Torrent Freak. De website blijft na de schikking online.

YTS is één van de grootste verspreiders van torrents ter wereld, waartussen ook veel illegaal verspreide films en series staan. Eén van de aangeboden films was Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile, een biografie over het leven van seriemoordenaar Ted Bundy. 

Filmmaker Wicked Nevada stapte naar de rechter, met de eis dat de documentaire per direct van de torrentsite werd gehaald. Daarnaast eist de producent een vergoeding voor de geleden schade.

Nog voordat de rechter een oordeel kon vellen, heeft de beheerder van YTS een schikking bereikt met het bedrijf. Het betreft een zogeheten 'consent judgment', een juridisch oordeel in de Verenigde Staten waar de aangeklaagde partij formeel ook mee akkoord gaat.

'Niet persoonlijk verantwoordelijk'

In de schikking "zegt hij niet persoonlijk verantwoordelijk te zijn voor de verspreiding van de film, maar erkent hij dat externe partijen de torrent op zijn website hebben geplaatst". 

Naast de film in kwestie, verbiedt de schikking om torrents voor latere films van Wicked Nevada op de site te plaatsen. 

Mogelijk krijgt de site op korte termijn vergelijkbare schadevergoedingen op zijn dak. De advocaat van Wicked Nevada heeft twee soortgelijke zaken tegen de site lopen namens andere filmmakers.

Dutch
Lees ook:
Dutch Filmworks blijft jagen op adresgegevens filmdownloaders van Ziggo