Ga naar de inhoud
Kunstmatige intelligentie

Google-AI herkent borstkanker nauwkeuriger dan doktoren

Beeld © ANP

Een kunstmatige intelligentie ontwikkeld door Google zou zorgvuldiger borstkanker herkennen dan menselijke doktoren.

Dat schrijft de zoekgigant in een blogpost. Het bedrijf trainde een computer met tienduizenden röntgenfoto’s van Britse en Amerikaanse vrouwen, zodat tekenen van borstkanker goed herkend konden worden. 

De resultaten van de proef waren positief: in de Verenigde Staten daalde het aantal onterechte kankerdiagnoses met 5,7 procent, terwijl de hoeveelheid situaties waarin het niet werd gezien zakte met 9,4 procent.

In het Verenigd Koninkrijk daalde de hoeveelheid onjuiste diagnoses met 1,2 procent, terwijl situaties waarin de ziekte niet werd gespot met 2,7 procent omlaag ging. Google maakte echter soms ook fouten, waarbij kanker werd gemist terwijl doktoren het wel zagen.

Minder informatie

De kunstmatige intelligentie had minder informatie voor handen dan de doktoren. Google kon alleen de röntgenfoto’s analyseren, terwijl doktoren ook toegang hadden tot de medische geschiedenis van patiënten.

Google is niet de eerste partij die borstkanker met grote precisie kan voorspellen. In mei 2019 ontwikkelden wetenschappers van de Amerikaanse MIT-universiteit een kunstmatige intelligentie die vergelijkbare resultaten produceerde. Google dacht in 2017 al dat kunstmatige intelligentie kan helpen bij het identificeren van borstkanker.

De zoekreus zet zijn onderzoek naar kankervoorspellende kunstmatige intelligentie voort. Het bedrijf hoopt op termijn ook goedkeuring van medische waakhonden te krijgen om het onderzoek voorspoedig voort te zetten.

 

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl