Onbruikbare speakers

Inruilprogramma Sonos onder vuur: 'Slecht voor milieu'

31 december 2019 08:55 Aangepast: 31 december 2019 19:24
Beeld © Sonos / WinFuture

Een nieuw recycleprogramma van Sonos ligt onder vuur, omdat deze slecht zou zijn voor het milieu. Gebruikers kunnen hun oude speakers in een speciale recyclestand zetten, maar het wordt dan onmogelijk om ze tweedehands te verkopen.

Sonos startte in november met het inruilprogramma. Wie de recyclestand van een oude speaker activeert, krijgt korting op een nieuw model. Op die manier is het bijvoorbeeld mogelijk om de Play:5 om te wisselen voor een nieuwe Sonos Move.

De oude luidspreker wordt na het activeren van de speciale modus na drie weken onbruikbaar gemaakt, waarna de eigenaar hem naar een recyclepunt kan brengen. Het is hierna niet mogelijk om de Sonos-speakers wederom te laten functioneren.

'Tweedehands verkoop onmogelijk'

Hoewel het programma gebruikers moet aansporen om te recyclen, stellen critici dat de nieuwe optie slecht is voor het milieu. Het wordt hierdoor namelijk onmogelijk om oude Sonos-speakers op de tweedehandsmarkt te verkopen. Dat merkte ook Twitter-gebruiker AtomicThumbs op, die vijf Sonos Play:5-speakers tegenkwam waar niemand nog iets mee kan.

Bij recycling worden apparaten vaak ontmanteld zodat de onderdelen hergebruikt kunnen worden, maar in veel andere gevallen worden ze tweedehands verkocht. Dit is doorgaans de meest groene manier om een apparaat te hergebruiken, omdat er relatief weinig werk verzet hoeft te worden.

'Te oude apparaten'

Toch vindt Sonos het noodzakelijk om de oude apparaten onbruikbaar te maken, aldus een woordvoerder tegenover The Verge. "We vinden het onverantwoordelijk om mensen kennis te laten maken met apparaten van meer dan een decennium oud, die wellicht niet meer de Sonos-ervaring bieden die ze verwachten."

Of de recyclemodus ooit wordt aangepast, moet nog blijken. "We nemen onze verantwoordelijkheid richting het milieu serieus", vervolgt de woordvoerder. "En we blijven ons bedrijf continu duurzamer maken."

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore