Ransomware

Universiteit Maastricht na cyberaanval: 'Blijf van computers af'

30 december 2019 09:46 Aangepast: 30 december 2019 10:05
Beeld © iStock

De recent door een cyberaanval getroffen Universiteit Maastricht roept studenten op om geen enkele schoolcomputer aan te raken.

"BELANGRIJK!: Blijf van de systemen af." Zo luidt een mededeling op de site van de universiteit, schrijft Security.nl. Het gebruik van de computers zou mogelijk het onderzoek naar de recente cyberaanval verstoren.

De Universiteit Maastricht werd afgelopen week getroffen door een grote ransomware-aanval. Deze malware versleutelt op grote schaal de bestanden op alle universiteitscomputers. Er werd daarom besloten om snel alle apparaten uit te schakelen.

Bij ransomware vragen de aanvallers vaak losgeld. In ruil voor een significant geldbedrag beloven ze de computers dan weer bruikbaar te maken. Beveiligingsonderzoekers adviseren doorgaans om niet te betalen, omdat er geen garantie is dat de criminelen hun beloftes nakomen.

Contact met de aanvallers

Recent bleek dat de Universiteit Maastricht in contact is met de ransomware-aanvallers. Of de universiteit ook van plan is het losgeld te betalen, is vooralsnog onbekend. 

Het kan nog tot na de kerstvakantie duren tot de aanval is afgewend. De universiteit opent op 2 januari weer zijn deuren. Studenten die met vragen zitten, kunnen een speciale hulplijn bellen.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore