Tech

Dutch Filmworks blijft jagen op adresgegevens filmdownloaders van Ziggo

24 december 2019 11:24 Aangepast: 24 december 2019 15:12
De illegale downloaders waren Ziggo-klanten. Beeld © ANP

Filmdistributeur Dutch Filmworks zet alles op alles om de namen en adressen van 377 illegale downloaders van de film The Hitman's Bodyguard te krijgen. Het bedrijf gaat in cassatie tegen een uitspraak van het gerechtshof dat provider Ziggo de gegevens van hun klanten niet hoeft te delen. 

Via de Hoge Raad wil Dutch Filmworks alsnog de namen en adressen van de illegale downloaders in handen krijgen. 

De twee bedrijven zijn al zeker twee jaar verwikkeld in een juridische strijd. Dutch Filmworks aan de ene kant, wil illegale downloaders van de film aansprakelijk stellen voor misgelopen inkomsten. Maar om een brief met schikkingsvoorstel te kunnen sturen moet de filmdistributeur weten wie dat zijn. 

Internetprovider Ziggo heeft de adresgegevens die horen bij de ip-adressen, maar wil die niet aan Dutch Filmworks geven. 

Rechtbank en gerechtshof gaven Ziggo gelijk

Dutch Filmworks eiste die gegevens via de rechtbank, maar kreeg geen gelijk. En ook het gerechtshof stelde Ziggo in het gelijk. De privacy van de klanten van Ziggo zijn voor de rechters belangrijker. De filmdistributeur kon bovendien niet goed duidelijk maken wat het met de gegevens wilde doen. 

Aanvullend vond de rechter dat niet vastgesteld kon worden of de Ziggoklanten wel echt de film hebben gedownload. Volgens hen kon het ook zo zijn dat iemand anders hun IP-adres gebruikte tijdens het downloaden. 

De distributeur maakte niet duidelijk genoeg hoe het wil optreden tegen de Ziggoklanten en vertelde ook te weinig over de inhoud van de brief en de hoogte van de bedragen die zij willen hebben van de downloaders. Daarom werd de eis afgewezen.

Dutch Filmworks: besluit tegenstrijdig

Dutch Filmworks gaat in cassatie omdat het vindt dat er onjuiste argumenten zijn gebruikt, bovendien zit er volgens het bedrijf een tegenstrijdigheid in het vonnis.

De rechter zou volgens het bedrijf namelijk wel gezegd hebben dat DFW geen andere mogelijkheid heeft dan de eigenaar van de internetaansluiting een brief te sturen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van