RuNet

Rusland bij tests van wereldwijde internet afgesloten

24 december 2019 08:52 Aangepast: 24 december 2019 08:55
Beeld © Getty

Een reeks Russische tests waarbij het land van het internet werd afgesloten, zijn succesvol afgerond.

Dat maakte de Russische overheid bekend tijdens een persconferentie, aldus ZDNet. Bij de test werd gekeken of het Russische internet draaiende gehouden kan worden zonder met internationale systemen te verbinden.

Overheidsinstanties, internetproviders en techbedrijven in het land werkten mee aan de test. Al het internationale verkeer werd naar Russische servers gestuurd. Hierbij draait het land in feite op één groot intranet, dat ook wel RuNet wordt genoemd.

Bij de tests werden meerdere scenario’s onderzocht, waaronder één waarbij een ander land het Russische internet zou aanvallen. Die aanval zou in één klap afgewend worden door de verbinding met het buitenland te verbreken.

Het duurt nog even totdat de testscenario’s in de praktijk worden toegepast. De resultaten worden eerst gepresenteerd aan president Poetin. 

'Nationale veiligheid'

Een nieuwe Russische wet stelt de overheid in staat om het internet af te schermen van het buitenland als dat voor "nationale veiligheid" een vereiste is. Daarbij hoeft het land geen uitgebreide verklaring te geven.

Er wordt gevreesd dat de wet de grip van Rusland op het internet vergroot. Door de verbinding met het buitenland te beperken, kunnen inwoners ook alleen nog maar informatie afkomstig van Russische partijen vinden. 

Daarmee zou een situatie vergelijkbaar met China kunnen ontstaan, waar de 'Great Chinese Firewall' veel internetverkeer blokkeert, vaak om te kunnen censureren.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van