Tech

Kabinet komt met updateplicht voor tv's en smartphones

23 december 2019 11:52 Aangepast: 24 december 2019 21:22
Beeld © ANP

Als je een smartphone, slimme thermostaat of televisie koopt, heb je straks recht op updates voor dat apparaat. Dat wil het kabinet regelen in een wetsvoorstel. Verkopers zijn vanaf uiterlijk juli 2021 verplicht die updates te verstrekken.

Dat staat in een wetsvoorstel dat ter inzage is gelegd via internetconsultatie. Burgers en marktpartijen kunnen tot 31 januari 2020 reageren. Daarna buigen de Tweede Kamer en Eerste Kamer zich er nog over. 

Hoe lang je precies recht hebt op updates, is trouwens niet vastgelegd. Dat geldt zolang je 'redelijkerwijs mag verwachten'. Daarvoor geldt 'de verwachte levensduur van het product als uitgangspunt', valt te lezen in de memorie van toelichting op de wet.

Uiteindelijk zal die vage norm concreet ingevuld moeten worden door het Europees Hof van Justitie, als het tot een haast onvermijdelijke rechtszaak komt over wat deze verplichting precies behelst.

Apparaat moet goed blijven werken

Het gaat om updates die ervoor moeten zorgen dat apparaten even goed blijven werken als op het moment van aankoop. 

Denk bijvoorbeeld aan software- en beveiligingsupdates voor smartphones, slimme tv's en andere apparaten met 'een digitaal element'. Daarnaast vallen games, applicaties en andere digitale diensten ook onder de regels. 

Smart-tv's blijven up-to-date

In een uitleg over het voorstel wordt een smart-tv als voorbeeld genoemd. Als je een televisie koopt die geleverd is met een bepaalde app, bijvoorbeeld van een streamingdienst, dan mag een consument verwachten dat die app ook echt werkt en blijft werken. Dat de televisie zonder die app ook werkt, doet daar geen afbreuk aan. 

Nu is het nog zo dat apps die zijn geïnstalleerd op een smart-tv soms al snel niet meer werken omdat ze geen updates krijgen, terwijl een consument misschien wel juist de tv heeft gekocht om gebruik te kunnen maken van dat soort apps.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Laat apps niet meewegen in keuze smart-tv'

Consumentenbond wil 4 jaar updates voor smartphones

De Consumentenbond is al langer niet te spreken over hoe lang fabrikanten van Android-telefoons updates blijven aanbieden. Zij stoppen daar te snel mee, zegt de belangenbehartiger voor consumenten, die ervoor pleit om telefoons te ondersteunen tot zeker vier jaar na aankoop.

De Consumentenbond adviseert consumenten bovendien niet te kijken naar het aanbod van apps voor smart-tv's, omdat er geen garantie is dat die lang werken. Daar moeten de nieuwe regels dus verandering in brengen.

Verplichting ligt bij verkoper 

De verplichting op updates te verstrekken, ligt bij de verkoper. Zij moeten daarover afspraken maken met de fabrikant die de updates kunnen leveren. 

Maar als verkopers expliciet klanten informeren dat consumenten geen updates mogen verwachten en de klant daarmee instemt, vervalt die verplichting. 

Europese regels

Het uitgangspunt van het kabinet is dat de rechten van consumenten beter worden beschermd rond 'met internet verbonden apparaten'. Je moet als koper duidelijk weten bij wie je terecht kunt, als een gekocht apparaat niet goed werkt. 

De wetgeving volgt op Europese regels die voor juli 2021 door de lidstaten moeten worden omgezet in nationale wetgeving. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore