Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Ondernemingskamer oordeelt: KPN mag XS4ALL laten verdwijnen

23 december 2019 11:46 Aangepast: 23 december 2019 14:00
Klanten, werknemers en de OR willen dat het merk XS4all blijft bestaan. Beeld © ANP

De Ondernemingskamer in Amsterdam heeft besloten dat moederbedrijf KPN internetprovider XS4ALL inderdaad mag opheffen.

De Ondernemingskamer ziet geen reden om aan een juist beleid en juiste gang van zaken te twijfelen, staat in het vonnis. De zaak was aangespannen door de ondernemingsraad van XS4ALL, die een stokje voor de voorgenomen opheffing wilde steken.

Telecombedrijf KPN kondigde in januari aan dat het merk XS4ALL verdwijnt. Het moederbedrijf wil zowel XS4ALL als Telfort laten opgaan in het grotere KPN. Dat moet volgens KPN de dienstverlening eenvoudiger maken. Het bedrijf wil dat de honderdduizenden klanten van XS4ALL overstappen naar het hoofdmerk.

 

Protest van klanten en OR

Daar waren veel klanten het niet mee eens: de aankondiging leidde tot een storm van protest. 55.000 mensen tekenden een petitie om XS4ALL te behouden. Ook de ondernemingsraad (OR) van de provider was het er niet mee eens. Die vindt de plannen slecht onderbouwd en adviseerde KPN af te zien van het opheffen van XS4ALL.

Volgens de OR zijn er 'substantiële risico's' die een 'wezenlijke impact' hebben op het plan. De raad betwijfelt of een integratietraject goed zal verlopen als mensen gedwongen over moeten stappen. Daarnaast zien de adviseurs het niet zitten dat bij de integratie de eigen OR wordt opgeheven.

'Geen gebrekkig plan, geen gedwongen ontslag'

Dat advies legde KPN naast zich neer. En daarom stapte de OR naar de Ondernemingskamer. Die oordeelde vandaag dus in het voordeel van KPN.

Volgens de rechter is het plan van KPN om XS4ALL te integreren 'niet gebrekkig', zoals de OR beweert. Bovendien was de OR voldoende betrokken bij het besluit en heeft KPN de alternatieven 'uitvoerig' met de ondernemingsraad besproken. Tot slot concludeert de Ondernemingskamer dat er niemand gedwongen wordt ontslagen bij XS4ALL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

KPN wil af van merknamen XS4All en Telfort: 'Geen gekke stap'

Bestuursvoorzitter Joost Farwerck van KPN is blij dat er nu duidelijkheid is. "Het is nu belangrijk om eerst in overleg te gaan met de medewerkers van XS4ALL. Ik wil in het begin van het nieuwe jaar onderzoeken hoe we hier samen een succes van kunnen maken. Voorlopig verandert er niets aan onze dienstverlening voor klanten."

De ondernemingsraad reageert teleurgesteld en denkt na over vervolgstappen. De OR is 'er nog steeds van overtuigd' dat het geen goed plan is om XS4ALL op te heffen.

Freedom Internet

Ondertussen lijkt het erop dat KPN en XS4ALL er een concurrent bij krijgen: Freedom Internet. Dat werd in november gelanceerd door het actiecomité dat XS4ALL wilde behouden. Zij hadden toen al geen hoop meer dat XS4ALL behouden kon blijven door de zaak bij de Ondernemingskamer.

Met die nieuwe provider willen de actievoerders 'in de geest van XS4ALL' internet leveren. Mensen kunnen al lid worden van de provider en een e-mailadres krijgen. Het is de bedoeling dat de aanmelders in het eerste kwartaal van 2020 daadwerkelijk internet via Freedom ontvangen.

Nog steeds reclame voor XS4all

Op dit moment maakt KPN nog steeds reclame voor het merk XS4ALL. Het merk blijft namelijk nog iets minder dan een jaar bestaan. "Dat is best een lange tijd", vertelde de woordvoerder eerder tegen RTL Z. "Voorlopig gaan we gewoon door en functioneren we als een normaal bedrijf. Daar hoort ook marketing bij."

Hij maakt zich geen zorgen over concurrentie van Freedom Internet. "Qua ideeën over internet, is het misschien een concurrent. Maar op dit moment leveren ze nog geen internet en wij wel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kees wil oude XS4ALL-sites redden van de ondergang

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore