iCloud-dreiger

Brit die Apple afperste veroordeeld tot voorwaardelijke celstraf

23 december 2019 09:43 Aangepast: 23 december 2019 09:59

Een Brit die Apple probeerde af te persen is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar. Hij dreigde iCloud-acocunts te resetten.

De 22-jarige man van de Britse rechter naast een jaar voorwaardelijk ook een half jaar huisarrest opgelegd gekregen. Daarnaast is hij veroordeeld tot een taakstraf van 300 uur.

De veroordeelde crimineel dreigde 319 miljoen iCloud-accounts te resetten, tenzij Apple hem 75.000 dollar in cryptovaluta zou betalen. Met duizend iTunes-cadeaukaarten van 100 dollar per stuk zei hij ook genoeg te nemen.

Een week na zijn bedreiging stuurde hij een video naar Apple, waarop te zien was hoe hij binnendrong bij twee willekeurige iCloud-accounts. Deze video stuurde hij ook naar verscheidene media, om extra druk te zetten op de techgigant.

Nog eens twee dagen later verhoogde hij zijn eisen. Hij wilde inmiddels 100.000 dollar van het bedrijf ontvangen - en zei nu dat hij ieder iCloud-account kon resetten.

Gearresteerd

Anderhalve week na zijn laatste dreigement werd de man gearresteerd door de Britse politie. Uit onderzoek bleek dat hij nooit was binnengedrongen in de systemen van Apple. De gehackte accounts gebruikten wachtwoorden die in een eerder gelekte database stonden. Deze database van niet afkomstig van Apple. 

De man bekende tijdens de rechtszaak meteen zijn schuld. Hij vertelde vooraf al aan de politie dat het vooral heel spannend voelde om Apple aan te vallen. "Als je eenmaal in dat wereldje wordt gezogen, dan blijft het maar escaleren", zo zei de man. "Dat het ook nog eens illegale is, maakt het extra interessant. Als je zo'n macht op het internet hebt, dan voel je je al snel beroemd. Iedereen respecteert je ineens."

De 10 belangrijkste gadgets van dit decennium

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore