Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
The Rise of Skywalker

Star Wars IX: Negen punten die nergens op slaan

23 december 2019 13:54 Aangepast: 24 december 2019 14:33
Beeld © The Walt Disney Company

De negende Star Wars-film sluit meer dan veertig jaar aan Star Wars-geschiedenis spectaculair af. Maar er rammelt een heleboel aan deze film, we zetten negen vreemde punten op een rijtje. Let op: spoilers!

Nogmaals: lees dit artikel alleen als je The Rise of Skywalker al gezien hebt, we behandelen de volledige film. SPOILERS!

Goed, regisseur J.J. Abrams heeft met de negende Star Wars een visueel spectaculaire film neergezet, tjokvol actie op een hoog tempo en met een heleboel knipogen naar de vorige films.

Maar The Rise of Skywalker vraagt met zijn vreemde plot ook een enorme hoeveelheid mentale gymnastiek. Als groot Star Wars-liefhebber zal ik de eerste zijn om de soms rare details van het Star Wars-universum te verdedigen. Maar The Rise of Skylwalker ging zo vaak over de schreef, dat de grenzen van de suspension of disbelief meerdere keren een beetje of ruimschoots werden overschreden. We zetten negen van deze punten op een rij.

Emperor Palpatine had een gezin?

Dé grote plottwist van The Rise of Skywalker is dat Rey de kleindochter van Palpatine is. Wacht even: Emperor Palpatine had dus een gezin? Een kind die Palpatine's kleindochter verstopte op de achteraf-planeet Jakku?

Oké, even rekenen: Rey is 15 jaar na de Battle of Yavin geboren, Return of the Jedi dus. Volgens de officiële Star Wars-informatie is Kylo Ren 5 jaar na die strijd geboren. Daarmee zijn de ouders van Rey waarschijnlijk iets jonger dan Leia, die geboren werd vlak nadat Senator Palpatine in Emperor Palpatine veranderde.

Dat wil dus zeggen dat de meest kwaadaardige man in het heelal, een enorme engerd met een spierwit gezicht, gele ogen, rimpels, bliksemvingers en een enge lach, dat die man tijdens zijn heerschappij als keizer een zoon kreeg? En dat die zoon vervolgens ongestraft zijn vader ontvluchtte en een gezinnetje stichtte? Waarschijnlijk terwijl Palpatine teleurgesteld toekeek dat zijn zoon niet gehuld in een zwart gewaad over een massavernietigingswapen liep. Sorry, maar dat is toch compleet ongeloofwaardig?

De dolk

Een groot deel van de film draait om een dolk. Die dolk wijst de weg naar een Sith Wayfinder die op zijn beurt weer de weg wijst naar de planeet Exegol waar Palpatine zich schuilhoudt. Prima: zo'n zoektocht is een veelgebruikt ingrediënt om films op weg te helpen, een zogenoemde MacGuffin.

Maar die hele dolk blijkt dus een soort aanwijzer van de kamer waarin de Wayfinder verborgen ligt. Op het wrak van de Death Star. En om de juiste plek aan te wijzen, moet de kartelrand van de dolk tegen het silhouet van de Death Star worden gehouden. Vanaf echt precies de juiste plek op de kust. En dan moet de kust niet verzakt zijn, en moet er geen stuk van de Death Star zijn gebrokkeld. Nee, oké dan is het goed.

Honderden Star Destroyers, met Death Star-laser, sneuvelen direct

Het is een indrukwekkend gezicht: honderden en honderden Star Destroyers aan de hemel. In een korte scène zien we dat ze allemaal voorzien zijn van een laser met de kracht van de Death Star, genoeg om een hele planeet op te kunnen blazen. In alle vorige films waren daar nog installaties van het formaat van een kleine planeet voor nodig, maar kennelijk heeft Palpatine de allerbeste ingenieurs. Daar wringt het al.

Maar waarom maken die enorm goede ingenieurs dan Star Destroyers die door een groep burgers in allerhande aftrapte schepen uit de lucht geschoten kunnen worden? In Return of the Jedi is het hele Resistance zo'n beetje de halve film bezig om één Star Destroyer neer te halen, in The Rise of Skywalker is één goedgemikt schot genoeg.

Force-krachten: healing en ghosts

The Rise of Skywalker verzint een paar nieuwe Force-krachten die nogal botsen met wat we tot nu toe van The Force wisten. Het ergst is Force Healing: het kennelijk kunnen genezen van levensbedreigende verwondingen en zelfs het terugdraaien van de dood.

Dus Rey, een Jedi in opleiding die hooguit een paar jaar in de bossen heeft getraind, kan iets dat de Jedi in de vorige films niet konden. Obi-Wan Kenobi, Qui-Gon Jinn, Yoda, Anakin: allemaal geschoold aan de Jedi Academy maar kennelijk zat dit trucje niet in het lespakket.

Was dat wel zo geweest, dan had Obi-Wan het leven van zijn meester Qui-Gon kunnen redden. En nog belangrijker: dan had Anakin zijn moeder kunnen redden, en had hij niet bang hoeven zijn voor de dood van Padmé. Dan was hij niet woedend geworden, niet bang, niet gevallen voor de praatjes van Palpatine. Die hem, precies, beloofde te leren om de dood terug te draaien.

En ook nog even: kennelijk kunnen Force-geesten ineens lightsabers uit de lucht vangen, en X-Wings uit het water tillen? Als dat zo is, waar zijn al die Jedi dan als je ze nodig hebt?

Kylo komt er wel heel makkelijk vanaf

Kylo Ren, Ben Solo, de kwaadste volwassen puber van het heelal. Hij sterft als held, na een kus op de mond van de vrouw die hij drie films lang met slechte bedoelingen achterna heeft gezeten. Die hij heeft gemarteld, heeft proberen te vermoorden.

Kylo Ren, die zijn vader ombracht, planeten heeft opgeblazen, die aan het hoofd stond van een genocidale intergalactische dictatuur. Die Rey probeerde te verleiden om naar de Dark Side te komen, Palpatine te vermoorden en het heelal te regeren. Die Kylo Ren, die pas spijt kreeg toen het eigenlijk al te laat was als de filmmakers Force Healing niet verzonnen hadden. Die Kylo Ren krijgt het voorrecht om toch nog even op de valreep als good guy te sterven. Makkelijk verdiend hoor.

Bericht van Palpatine

Deze Star Wars-film begint zoals altijd met de bekende opening scroll: drie alinea's tekst die de situatie schetsen. In de eerste alinea staat te lezen: 'The dead speak! The galaxy has heard a mysterious broadcast, a threat of REVENGE in the sinister voice of the late EMPEROR PALPATINE.'

Maar wacht eens, horen wij die broadcast ook? Nee, tenzij we Fortnite hebben gespeeld. De plottwist waar de negende Star Wars-film vrijwel volledig aan hangt, ontbreekt uit de film. De opname was alleen te horen in het tijdelijke Star Wars-event in Fortnite. In een film zo tjokvol als The Rise of Skywalker had dat er ook nog wel bij gepast.

Het ruimteschip van Ochi

Nu we het toch over de dolk hebben: die was van de huurmoordenaar Ochi, die in opdracht van Palpatine achter Rey aan zat. Luke Skywalker en Lando Calrissian zochten Ochi tevergeefs op de planeet Pasaana, en vonden alleen zijn schip.

Gelukkig voor onze helden Rey, Poe en Finn stond dat het schip een paar minuten rijden vanaf het festivalterrein van Pasaana duidelijk zichtbaar bovenop een rots. En gelukkig maar dat niemand anders het schip heeft zien staan, want het blijkt na een minuutje rommelen nog te starten ook. En als dat schip er niet was geweest, waren ze nooit door het drijfzand gezakt en hadden ze de dolk nooit gevonden. Nou ja, dan maar nog een nieuwe, bijdehante droid opvoeren om de aandacht af te leiden.

Palpatine heeft Snoke gemaakt?

Snoke, de Sith Lord die Kylo Ren heeft gemaakt tot wat hij was, blijkt door Palpatine te zijn gemaakt. Letterlijk: we zien vaten met Snokes in de schuilplaats van Palpatine staan.

Hoezo? Waarom zou Palpatine een soort angstaanjagende neef van zichzelf kweken in een vat, om vervolgens de kleinzoon van zijn voormalige, gefaalde leerling te ronselen? Die dan op zijn beurt weer op zoek moest naar zijn kleindochter, zodat hij haar lichaam met zijn geest kon overnemen en kon doorleven. Had Snoke echt krachten? Was het al die tijd een lege huls? Vragen, vragen.

Poe Dameron was een smokkelaar?

Poe Dameron, één van de leukste personages van de afgelopen trilogie en één van de beste piloten. Niet zomaar: Poe zat in de marine van the New Republic. Dat is de groep planeten die na het uiteenvallen van het Galactic Empire weer een democratie stichtte.

We weten dat Poe in die marine zat, omdat Disney daar in 2018 en 2019 een volledige animatieserie aan heeft gewijd: Star Wars Resistance. Die serie gaat vooraf aan The Force Awakens, en laat terloops zien hoe Poe de regels van de marine inruilt voor het heldenbestaan van de Resistance.

En we weten ook dat Poe piloot werd omdat zijn moeder piloot was. Dus op welk punt in die potdichte tijdlijn hield Poe er een leven als smokkelaar op na? J.J. Abrams heeft een volledig nieuwe achtergrond voor Poe bedacht, puur omdat hij eventjes een robot-mechanicus nodig had om aan C3PO te sleutelen. Eén troost: die mechanicus, Babu Frik, is met stip het leukste nieuwe Star Wars-personage na Baby Yoda.

Zin in de volgende

En toch, hoe je het ook wendt of keert: Star Wars zoals we het kennen is hiermee afgesloten. Dat stemt uiteindelijk toch weer positief: ruimte voor een nieuw verhaal. Dat leek deze trilogie al te worden, maar helaas werd het verleden te veel teruggehaald. Daarmee waren de films niet oud en niet nieuw, niet braaf maar ook niet gedurfd.

Laat Lucasfilm in ieder geval één les uit deze film trekken: het plot doet er toe. Het was hier te duidelijk dat men tijdens The Force Awakens nog geen idee had hoe de boel twee films later zou eindigen. Hoe het wel moet kan Lucasfilm bij zijn zusterstudio Marvel afkijken: die hebben 23 films gemaakt met een redelijk te volgen interne logica, die zichzelf weinig tegenspreken. Alles wat daar voor nodig was, is een planning.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore