'Enorm'

'Elektrische Volkswagen kampt met grote softwareproblemen'

20 december 2019 12:20 Aangepast: 20 december 2019 15:11
Beeld © Volkswagen

De nieuwe volledig elektrische Volkswagen ID.3 zou kampen met 'enorme softwareproblemen'.

Volgens het Duitse Manager Magazine wordt de Volkswagen ID.3 gebouwd rond een onvolledige software-architectuur die zo'n 20.000 exemplaren raakt. Die modellen zijn bedoeld voor de Europese markt, en zullen allemaal later een handmatige software-update moeten krijgen.

Het is niet duidelijk om wat voor softwareprobleem het gaat en of die invloed kan hebben op de verkoopstart van de ID.3. De auto moet halverwege 2020 verkrijgbaar zijn.

Volkswagen zou nu 10.000 parkeerplaatsen huren om de eerste lichting ID.3's te stallen, in afwachting van monteurs met mobiele update-stations. In mei volgt een tweede golf van nog eens tienduizend elektrische auto's.

Draadloze updates de standaard

Pas na die handmatige update zouden volgende updates draadloos kunnen worden geïnstalleerd. Een dergelijke installatie is inmiddels de standaard onder elektrische auto's, gezet door Tesla. Auto's van Tesla worden regelmatig van een update voorzien zonder dat de gebruiker daar zelf iets voor hoeft te doen.

Grote investeringen

Een pijnlijk begin voor de speciaal opgezette softwaretak van Volkswagen, waar het bedrijf naar verluidt de komende jaren 8 miljard euro in wil investeren. De divisie werkt met zo'n vijfduizend mensen aan een softwareplatform voor elektrische auto's van Volkswagen. Het bedrijf wil het platform bovendien verkopen aan andere automakers.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Volkswagen pompt 33 miljard euro in elektrische auto's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore