Vooral Amerikanen

Weer datalek Facebook: gegevens 267 miljoen gebruikers gelekt

20 december 2019 10:14 Aangepast: 20 december 2019 10:16
Beeld © Getty

Facebook heeft opnieuw de gegevens van miljoenen gebruikers gelekt, waaronder namen en telefoonnummers.

Het gaat om de data van ruim 267 miljoen Facebook-gebruikers, ontdekte het Britse beveiligingsbedrijf Comparitech en onderzoeker Bob Diachenko. De gegevens van de miljoenen gebruikers waren te vinden in een database die zonder wachtwoord online toegankelijk was.

De onderzoekers vonden die database op 14 december, inmiddels is hij offline gehaald. Toch zou de informatie zo'n twee weken toegankelijk zijn geweest, en is die op een hackersforum aangeboden.

Vooral Amerikaanse gebruikers

Het zou vooral gaan om data van Amerikaanse gebruikers. Er staan geen telefoonnummers met Nederlands netnummer tussen de gelekte gegevens, zeggen de onderzoekers tegen NU.nl.

Facebook onderzoekt het probleem, zegt een woordvoerder tegen CNET. Het bedrijf vermoedt dat het gaat oudere data die zijn gestolen voordat strengere maatregelen werden ingevoerd. Inmiddels worden persoonlijke gegevens als telefoonnummers beter beschermd, stelt Facebook.

Privacy en veiligheid bij Facebook

Toch roept het lek opnieuw vragen op over de beveiliging van Facebook. In 2018 bleek dat het Britse bedrijf Cambridge Analytica de gegevens van tientallen miljoenen gebruikers had gestolen, via Facebook. Het bedrijf beloofde beterschap, maar begin dit jaar bleek dat duizenden medewerkers van Facebook jarenlang toegang hadden tot de wachtwoorden van 200 tot 600 miljoen gebruikers.

Daarnaast zijn er tal van kleinere privacyschandalen die het bedrijf plagen. Zo bleek vorig jaar dat Facebook telefoonnummers die gebruikers opgaven om hun account te beveiligen, ook gebruikte voor gerichte advertenties. Tevens werden de telefoonnummers gebruikt om gebruikers vindbaar te maken.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Facebook wil Android omzeilen met eigen besturingssysteem'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van