Ga naar de inhoud
Smart home

Apple, Google en Amazon werken samen rond smarthome

Apple, Google en Amazon starten een samenwerking om slimme apparaten beter onderling te laten communiceren.

De markt voor smarthome-apparaten kent nu nog talloze standaarden en beperkingen. Een apparaat dat samenwerkt met het platform van Google werkt lang niet altijd samen met dat van Apple, en andersom. Dat willen Apple, Google, Amazon en de Zigbee Alliance nu veranderen, melden de bedrijven in een verklaring.

De Zigbee Alliance is de organisatie waar smart home-makers als IKEA, Samsung SmartThings en Philips Hue aan meedoen.

De samenwerking heet Connected Home over IP. "Het doel van het project is om de ontwikkeling voor fabrikanten te versimpelen, en de compatibiliteit voor consumenten te vergroten", zeggen de fabrikanten. Uitgangspunt van het initiatief is dat 'apparaten veilig, betrouwbaar en naadloos in gebruik moeten zijn'.

Gratis vanaf eind 2020

De nieuwe standaard moet open-source en gratis worden, en zal werken met onder meer de spraakassistenten Apple's Siri, Google Assistent en Amazon Alexa. Het protocol zou eind 2020 gereed zijn voor makers van smart home-apparaten. De fabrikanten beloven ook de huidige apparaten te blijven ondersteunen. 

De samenwerking tussen de bedrijven is opvallend. Tot nu toe leken de verschillende standaarden waar fabrikanten mee werken juist een poging om de dominantie in de opkomende markt voor slimme apparaten te veroveren.

Dat is echter nog niemand gelukt, waardoor consumenten te maken hebben met een verwarrende markt met verschillende, deels overlappende standaarden.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl