Zeldzaam

Prototype 'Nintendo PlayStation' volgend jaar geveild

18 december 2019 10:59
Beeld © Mats Lindh (CC)

Het prototype van de beruchte 'Nintendo PlayStation', een nooit verschenen spelcomputer van beide bedrijven, zal volgend jaar worden geveild.

Sony en Nintendo werkten in de jaren 90 samen aan een console die games draait vanaf een CD-ROM, die onder de naam 'Play Station' werd ontwikkeld. De bedrijven kregen ruzie, waardoor het apparaat nooit in de winkels verscheen. Een paar jaar later kwam Sony met de PlayStation, die ook CD-ROMS gebruikte.

Het is voor het eerst dat eigenaar Terry Diebold probeert de console te verkopen. Hij kocht het prototype in 2009 bij de executieverkoop van het huis van een voormalig Sony-medewerker. In 2015 vond de zoon van de eigenaar hem op zolder, waarna de gehele verzamelwereld de vondst ontdekte.

Diebold probeert al jaren geld te verdienen aan het apparaat, door hem te verhuren aan bijvoorbeeld musea of evenementen. Dat is tot nu toe niet gelukt, vertelt hij aan Kotaku, terwijl het rondreizen hiervoor hem wel flink wat heeft gekost.

Miljoen dollar

Daarom gaat de verzamelaar hem nu alsnog verkopen. De Nintendo PlayStation wordt vanaf februari 2020 aangeboden op de site Heritage Auction. Daar kan het apparaat flink wat geld opleveren: verzegelde oude games gingen al voor tienduizenden dollars over de toonbank.

Daarnaast heeft Diebold al eens flinke biedingen gehad. Eén verzamelaar zou zelfs een miljoen dollar over hebben gehad voor het prototype.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van