Ga naar de inhoud
Tech

3D-printen in de zorg: patiënt kan weer lopen dankzij technologie

Beeld © RTL Z

Een jonge patiënt kan weer lopen dankzij een 3D-geprint implantaat van titanium. Maar niet alleen patiënten hebben baat bij de inzet van 3D-printers. Want artsen kunnen er ook efficiënter door werken. In de toekomst zal de printer alleen maar meer gebruikt worden, verwachten experts.

Dankzij 3D-printers worden bij het UMC Utrecht patiënten geholpen die voorheen niet geholpen hadden kunnen worden. Afgelopen zomer kregen twee patiënten een 3D-geprint titanium implantaat in hun rug, waardoor ze nu weer kunnen lopen. 

3D-printers zijn een uitkomst voor op maat gemaakte implantaten. En dan met name in gebieden in het lichaam waar het voor chirurgen doorgaans moeilijk werken is door de aanwezigheid van kwetsbare plekken.

3D-printen in de zorg: patiënt kan lopen dankzij technologie

02:45

Studiemodellen en mallen

3D-printers worden ook op andere manieren ingezet. Er worden bijvoorbeeld plastic studiemodellen gemaakt zodat chirurgen zich goed kunnen voorbereiden op operaties en efficiënter te werk gaan.

Ook kunnen zaagmallen worden geprint, zodat de artsen weten waar ze moeten zagen als ze iemand opereren. En er worden ook mallen gemaakt voor hersenoperaties. Met een 3D-geprint klepje kunnen de hersenen van een patiënt worden beschermd tijdens die operatie.

Biologisch afbreekbaar

Op dit moment worden er vooral synthetische materialen gebruikt in de 3D-printers, zoals titanium en kunststoffen. In de nabije toekomst zijn ook biologisch afbreekbare materialen op maat te printen.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl