Tech

3D-printen in de zorg: patiënt kan weer lopen dankzij technologie

17 december 2019 15:37 Aangepast: 17 december 2019 16:08
Beeld © RTL Z

Een jonge patiënt kan weer lopen dankzij een 3D-geprint implantaat van titanium. Maar niet alleen patiënten hebben baat bij de inzet van 3D-printers. Want artsen kunnen er ook efficiënter door werken. In de toekomst zal de printer alleen maar meer gebruikt worden, verwachten experts.

Dankzij 3D-printers worden bij het UMC Utrecht patiënten geholpen die voorheen niet geholpen hadden kunnen worden. Afgelopen zomer kregen twee patiënten een 3D-geprint titanium implantaat in hun rug, waardoor ze nu weer kunnen lopen. 

3D-printers zijn een uitkomst voor op maat gemaakte implantaten. En dan met name in gebieden in het lichaam waar het voor chirurgen doorgaans moeilijk werken is door de aanwezigheid van kwetsbare plekken.

Studiemodellen en mallen

3D-printers worden ook op andere manieren ingezet. Er worden bijvoorbeeld plastic studiemodellen gemaakt zodat chirurgen zich goed kunnen voorbereiden op operaties en efficiënter te werk gaan.

Ook kunnen zaagmallen worden geprint, zodat de artsen weten waar ze moeten zagen als ze iemand opereren. En er worden ook mallen gemaakt voor hersenoperaties. Met een 3D-geprint klepje kunnen de hersenen van een patiënt worden beschermd tijdens die operatie.

Biologisch afbreekbaar

Op dit moment worden er vooral synthetische materialen gebruikt in de 3D-printers, zoals titanium en kunststoffen. In de nabije toekomst zijn ook biologisch afbreekbare materialen op maat te printen.

Het ziekenhuis gebruikt al langer een robot bij sommige operaties.

Innovatieweek: Future of health

Onze samenleving vergrijst en de zorgkosten stijgen. Tegelijk komen er allerlei slimme oplossingen op de markt die ons kunnen helpen. Hoe ziet onze zorg er in de toekomst uit? Hoe kunnen kunstmatige intelligentie, robots en gadgets ons leven beter maken? Dit en meer zie je deze hele week bij RTL Z in de Innovatieweek: Future of health, in samenwerking met Roche. Je vindt alle verhalen en video's op onze specialpagina. De inhoud van dit artikel is redactioneel onafhankelijk gemaakt.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore