Ga naar de inhoud
Muziekdiensten

'Spotify in Nederland nog steeds onbetwiste marktleider'

Beeld © Getty

Spotify staat op 40 procent van de Nederlandse smartphones geïnstalleerd en is daarmee met afstand de grootste muziekdienst. De nummer twee is Apple Music.

Het aantal installaties van Spotify op Nederlandse smartphones is de afgelopen tijd alleen maar toegenomen, meldt Telecompaper. De Spotify-app is opvallend genoeg ook veruit het populairst onder iPhone-gebruikers. Op 51 procent van de Apple-toestellen staat Spotify geïnstalleerd, tegenover 10 procent voor Apple Music.

Eind vorig jaar stond Apple Music nog op 13 procent van de Nederlandse iPhones geïnstalleerd. Belangrijke kanttekening: strikt genomen is Apple Music onderdeel van de Muziek-app die standaard op alle iPhones staat. Dat beseffen vermoedelijk vooral actieve gebruikers van Apple Music als ze 'ja' antwoorden op de vraag of ze de dienst geïnstalleerd hebben. 

Weinig concurrentie

Over de hele markt gezien heeft 4 procent van de Nederlanders Apple Music geïnstalleerd, tegenover 40 procent voor Spotify. De enige andere genoemde concurrenten zijn Deezer (2 procent) en Napster (minder dan 1 procent).

De cijfers zijn opvallend, aangezien de afstand tussen Spotify en Apple Music wereldwijd gezien veel kleiner is. Wereldwijd heeft de dienst van Apple meer dan 60 miljoen gebruikers betalende gebruikers, tegenover 113 miljoen betalende gebruikers voor Spotify, met nog eens 135 miljoen gratis luisteraars. In april werd Spotify in de VS zelfs gepasseerd door Apple Music op het gebied van betaalde gebruikers.

Spotify-land

"Nederland is echt een Spotify-land", zegt analist Tim Wijkman van Telecompaper. Spotify is sinds mei 2010 beschikbaar in Nederland, Apple Music sinds medio 2015.

Telecompaper baseert de cijfers op eigen onderzoek onder bijna 9.800 respondenten in de leeftijdsgroepen tussen 12 en 80 jaar, die doorlopend worden ondervraagd over hun gebruik van media en elektronica. 

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's