Miljardenzaak

Twitch voor de rechter om illegale Premier League-uitzendingen

16 december 2019 19:45 Aangepast: 17 december 2019 14:44
Beeld © Daniel Benavides, Creative Commons

Amazons streamingsite Twitch is in Rusland voor de rechter gedaagd, omdat gebruikers illegaal uitzendingen van de Premier League hebben gestreamd.

De rechtszaak werd ingediend door de Russische Rambler Group, die in het land de uitzendrechten voor de Premier League in handen heeft. Volgens het mediabedrijf waren er echter ook 36.000 illegale streams op Twitch te vinden, die Russen konden bekijken. Op Twitch kunnen gebruikers live-video's uitzenden. De site wordt vooral gebruikt voor livestreams van games. 

Met de rechtszaak hoopt het bedrijf een schadevergoeding van 180 miljard roebels te ontvangen, omgerekend ongeveer 2,6 miljard euro. Het Hof heeft toegang tot de Premier League-streams in Rusland geblokkeerd totdat de zaak is afgehandeld.

'Schuld van de streamers'

Twitch zegt niet verantwoordelijk te zijn voor wat gebruikers op het platform plaatsen, meent een woordvoerder van de videosite tegenover de Russische krant Kommersant. Hoewel de site streams blokkeert als ze de regels overtreden, is het vaak niet duidelijk wat er wordt gestreamd totdat dit gebeurt.

Volgens Rambler Group wordt er nu al onderhandeld over een mogelijke schikking met Twitch. De middelen om illegale streams te vinden en offline te laten halen zouden al zijn geleverd. Nu wordt nog gekeken hoe hoog de schadevergoeding zou zijn. Daarvoor hebben beide partijen nog even de tijd: op 20 december verschijnt de zaak voor de rechter.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore